Αγαπημένα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, που άφησαν ανεξίτηλο το ίχνος τους στην καρδιά του κοινού στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζονται στις 27 Νοεμβρίου 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΩΡΑΞ, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Εντατικής Θεραπείας και της Πρόληψης των Νοσημάτων που οδηγούν σ' αυτήν και κυρίως των νοσημάτων του θώρακος. Τα έσοδα θα δοθούν για τη Νέα Πτέρυγα και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα επικά έργα, του Έλληνα συνθέτη, «Πνευματικό Εμβατήριο», στίχοι Άγγελου Σικελιανού, με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη, τον Δημήτρη Καβράκο, «Canto General» ποίηση Pablo Neruda, με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή και «Ένας Όμηρος» έργο για πιάνο και ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση.
Η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής, είναι καλλιτέχνες που δεν χρειάζονται συστάσεις. Αυτοί πρωτοτραγούδησαν τα έργα, αυτοί τα ηχογράφησαν για πρώτη φορά και άφησαν την προσωπική τους ερμηνευτική σφραγίδα, παρουσιάζοντας τα σε ολόκληρο τον κόσμο και σημαδεύοντας μια ολόκληρη εποχή. Στις 27 του Νοέμβρη ενώνουν τις φωνές τους για ακόμη μια φορά.