Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων το καλοκαίρι που πέρασε στο κτίριο 56 του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", η πρωτότυπη θεατρική-εικαστική παράσταση "Αυτό το παιδί" του Ζοέλ Πομεράτ φιλοξενείται στο φουαγιέ του θεάτρου Βadminton.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Φρόσω Λύτρα και την εικαστική επιμέλεια η Ίριδα Κρητικού. 

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό-εικαστικό δρώμενο, όπου καταγράφει δέκα μικρές ιστορίες γονεϊκών σχέσεων, που περιγράφουν την ψυχολογία και τους ρόλους που καλείται να παίξει ο σύγχρονος άνθρωπος όταν ανοίγει η αυλαία της ενήλικης ζωής του. 

Η ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος βασίζεται στην ιδέα της δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης που ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως εικαστική έκθεση. Ο πειραματικός της χαρακτήρας έγκειται στη συμμετοχή δεκαπέντε νέων εικαστικών καλλιτεχνών όπου ο καθένας δημιουργεί το σκηνικό τοπίο, το video- art, το μακιγιάζ και τα κοστούμια των δέκα δρώμενων που απαρτίζουν το έργο, δίνοντας στο όλο εγχείρημα τη μορφή εικαστικού και ταυτόχρονα θεατρικού δρώμενου. 

"Πρόκειται για ένα θεατρικό-εικαστικό δρώμενο που επιτρέπει στον θεατή να κυκλοφορεί, να στέκεται και να παρακολουθεί δέκα δρώμενα, όπως περπατάει καθημερινά μέσα στους δρόμους της πόλης ή τους διαδρόμους του σπιτιού του" αναφέρει η Φρόσω Λύτρα για την παράσταση.

Σύμφωνα με την ίδια μέσα από τη δραματουργική ανάλυση του έργου, γεννήθηκε η ιδέα ενός εικαστικού εργοταξίου. "'Ενα ανοιχτό τοπίο με έργα τέχνης και εικαστικές εγκαταστάσεις που δίνει την εντύπωση μια σύγχρονης πόλης και ταυτόχρονα απεικονίζει το ονειρικό υποσυνείδητο των ηρώων που πρωταγωνιστούν", σημειώνει η σκηνοθέτις. 

Το έργο γεννήθηκε μέσα από συνεντεύξεις που έδωσαν το 2002 γυναίκες της Νορμανδίας που ζουν σε εργατικές κατοικίες, με θέμα το γονεϊκό ζήτημα. Για διάστημα πολλών ημερών, οι συνεντευξιαζόμενες, ο συγγραφέας και η ομάδα των ηθοποιών, αντάλλαξαν απόψεις και αντιδράσεις πάνω στο γονεϊκό ζήτημα. Ως αποτέλεσμα, ήταν η δημιουργία ενός σπονδυλωτού έργου με τη μορφή δέκα δρώμενων, ενός θεατρικού ντοκυμαντέρ με κοινή θεματική.

Ο Πομεράτ, έγραψε το έργο χωρίς να μεταφέρει αυτούσια μια σκηνή από τις αφηγήσεις, αλλά περισσότερο σαν να ονειρεύεται αυτό που συνέβη μέσα στην ψυχή των ηρώων.

Υπαρξιακά ερωτήματα, αδιέξοδες σχέσεις αλλά και το χάσμα γενεών και επικοινωνίας, ξετυλίγονται μέσα από οικείες ιστορίες: Mια έγκυος που μιλά στο παιδί που πρόκειται να φέρει στον κόσμο, ένας χωρισμένος πατέρας με την πεντάχρονη κόρη του, μια γυναίκα που επιλέγει να δώσει το παιδί της για υιοθεσία, μια μητέρα που επιπλήττει την τριανταπεντάχρονη κόρη της, ένας γιος που κατηγορεί τον πατέρα του για τη χαμένη του ζωή, μια μητέρα που ζητάει από την κόρη της συγγνώμη, μια άλλη εξαρτημένη από τον δεκάχρονο γιό της, μια έγκυος που δεν θέλει να γεννήσει και ένα παιδί που θέλει να γεννηθεί. 

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Σωκράτης Αλαφούζος, Αντίνοος Αλμπάνης, Βίκυ Βολιώτη, Νεκτάριος Λουκιανός, Λήδα Ματσάγγου, Βάνα Πεφάνη, Γιάννης Στεφόπουλος, Εύρη Σοφρωνιάδου και Ζέτη Φίτσιου. 

Η παράσταση θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου.