Το 1958 ο Άλβιν Έιλι πήρε μια πρωτοποριακή απόφαση: παρά τον ρατσισμό που επικρατούσε στις ΗΠΑ αποφάσισε να φτιάξει μια ομάδα χορού, της οποίας τα μέλη προέρχονταν από την αφροαμερικανική κοινότητα. Διαφυλετική σήμερα, η νέα γενιά χορευτών έρχεται στο Παλλάς από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει χορογραφίες όπως το περίφημο Revelations.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία γκόσπελ, το Alvin Ailey American Dance Theatre έκανε μια τομή στον σύγχρονο χορό.

Χορογραφίες όπως το περίφημο Revelations, αλλά και τα Cry και Rock me in the bosom of Abraham, που έκαναν διάσημο τον ίδιο τον Άλβιν Έιλι, ενώ ταυτόχρονα ανήγαγαν το όνομα της ομάδας σε συνώνυμο του σύγχρονου αμερικάνικου χορού και της αφροαμερικανικής κουλτούρας.

Από την ίδρυσή τους το 1958 έως και σήμερα, τα Alvin Ailey ταυτίστηκαν με τις έννοιες της πρωτοπορίας, της καινοτομίας και της ανατροπής, προτείνοντας μία νέα, καθαρή, δική τους, ιδιαίτερη κινησιολογική γλώσσα, κατακτώντας την κορυφή της σύγχρονης παγκόσμιας χορευτικής σκηνής και αποσπώντας πλήθος τιμητικών διακρίσεων και βραβείων, ανάμεσά τους και το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών.

Με εφαλτήριο την Νέα Υόρκη, το πρώτο «μαύρο χοροθέατρο» αναδείχθηκε στο σημαντικότερο ίσως πρεσβευτή της σύγχρονης αμερικάνικης δημιουργίας, ταξιδεύοντας σε 75 χώρες όπου το αποθέωσαν περισσότεροι από 25 εκατομμύρια θεατές σε 200 διαφορετικές παραστάσεις.

Τα νεανικά Alvin Ailey II που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελούν εδώ και μερικά χρόνια το όχημα ανάδειξης και προβολής του ιστορικού ρεπερτορίου του σχήματος.

Στις διεθνείς περιοδείες τους έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, κερδίζοντας την καθολική αποδοχή του κοινού, λόγω της φρεσκάδας, της δυναμικής και της ευελιξίας τους.

* Στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου στο θέατρο Παλλάς.
πηγή: in.gr