Ο Ζώης Παυλόπουλος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης με τις «Οικογένειες της Μεγάλης Ελλάδας» καταγράφουν τα ονόματα των Ελλήνων και παρουσιάζουν τις ρίζες των προγόνων μας στην Ελλάδα του 1921 από την Αθήνα και τον Πειραιά, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία μέχρι τη Θράκη, τη Βόρειο Ηπειρο, την Κρήτη, την Αίγυπτο αλλά και περιοχές της Ευρώπης.    
Αλήθεια ποιοι ήταν οι πρόγονοί μας; Τι σχέση έχουν με εμάς; Είμαστε πρόγονοι των αρχαίων Ελλήνων; Στα παραπάνω ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το βιβλίο του Ζώη Παυλόπουλου και του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγιάννη με τίτλο «Οι οικογένειες της Μεγάλης Ελλάδας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις istopress. 

Η μεγάλη εκδοτική προσπάθεια καταγράφει τα ονόματα των Ελλήνων στη Μεγάλη Ελλάδα το 1921 και παρουσιάζει τις ρίζες των προγόνων μας στην Ελλάδα του 1921 μέσα από τον «Ελληνικό οδηγό 1921» και δείχνει σημεία από το γενεαλογικό δένδρο της Μεγάλης Πατρίδας. Από την Αθήνα και τον Πειραιά, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία μέχρι τη Θράκη, τη Βόρειο Hπειρο, την Κρήτη, την Αίγυπτο αλλά και περιοχές της Ευρώπης. 

Η περίοδος είναι σημαδιακή καθώς περιλαμβάνει τα γεγονότα ακριβώς πριν από την καταστροφή της Σμύρνης. Για την οποία Σμύρνη θα υπάρξουν ρίγη συγκίνησης όταν οι απόγονοι βρουν ονόματα των δικών τους ανθρώπων, τις δραστηριότητές τους και άλλες λεπτομέρειες.   

«Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια απλή έκδοση, είναι ολόκληρη η Ιστορία του έθνους μας, της πατρίδας μας, των οικογενειών μας, μιας ολόκληρης χώρας που κάποτε ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή. Η Ελλάδα των τριών Ηπείρων, η Μεγάλη Ελλάδα που γνώρισαν οι πρόγονοί μας και για την οποία εμείς οι νεότεροι αισθανόμαστε περήφανοι για τα μεγάλα γεγονότα και τον πολιτισμό της. Το βιβλίο αυτό έχει ιερό σκοπό: να θυμηθούμε και να καταγράψουμε τους προγόνους μας, τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά, που έχυσαν αίμα, που μετανάστευσαν, που ξεριζώθηκαν για να μπορέσουμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι σε μια πολύ μικρότερη χώρα, πολύ περήφανη όμως για το παρελθόν της», λέει στον πρόλογό του βιβλίου ο Γιάννης Παπαγιάννης. 

Το βιβλίο αυτό είναι ένα οικογενειακό κειμήλιο, ένας οδηγός που είχε ο Ζώης Παυλόπουλος. «Το κάθε βιβλίο έχει τη δική του ψυχή. Κι αυτό επίσης. Με μια διαφορά. Το βιβλίο αυτό έχει μέσα την ψυχή όλων των Ελλήνων. Των σημερινών Ελλήνων και των προγόνων μας. Των οικογενειών μας και των ανθρώπων μας. Μας αφορά όλους δηλαδή. Ετσι συμπληρώνουμε τα κομμάτια στο παζλ της προσωπικής ολοκλήρωσης του καθενός μας. Αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για την κοινωνία και την Ελλάδα εκείνης της εποχής. Μια αποτύπωση της οικονομικής, κοινωνικής κι επαγγελματικής καθημερινότητας. Πληροφορία που παρέχεται σε πρωτόλεια μορφή. Χρήσιμη για να διακρίνουμε τις ρίζες μας. Καταξιωμένη ως επαγγελματικό εργαλείο μιας περιόδου εξίσου δύσκολης με τη σημερινή», προλογίζει ο κ. Παυλόπουλος. 

Στις 2.026 σελίδες του βιβλίου θα βρει κανείς στοιχεία για επαγγελματίες, ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις καθώς και επιγραφές τραπεζών και άλλων καταστημάτων. Πρόκειται για έναν οδηγό, τον πρόγονο του σημερινού Χρυσού Οδηγού. 

Το βιβλίο αυτό έρχεται να απαντήσει σε όλους εκείνους που θέλουν να αποδείξουν ότι δεν είμαστε πρόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων και ότι καμία σχέση δεν έχουμε μαζί τους τόσο φυλετικά όσο πολιτισμικά και πνευματικά. Οι ισχυροί αυτών πολύ θα ήθελαν στο μέλλον να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως γνήσιους απόγονους των Αρχαίων Ελλήνων. Το χρέος των Ζώη Παυλόπουλου και Γιάννη Παπαγιάννη είναι να αντισταθούν και να δείξουν μέσα από το βιβλίο τους ότι οι Ελληνες είμαστε εμείς, εντός και εκτός Ελλάδας, συνυπολογίζοντας τις γενιές και γενιές ομογενών που ζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Το βιβλίο τους θα φέρει στη μνήμη πολλούς από αυτούς τους Ελληνες. Τους προγόνους μας, τις οικογένειές μας…