Τα πρώτα αποτελέσματα του Προγράμματος Αναβάθμισης Υπηρεσιών σε Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία, παρουσίασε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου. «Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στα μνημεία μας. Πιστέψαμε ότι ήταν ένα απαραίτητο βήμα ακόμα και μέσα στην κρίση. Θα έλεγα ιδίως μέσα στην κρίση. Διότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να επενδύσουμε σε κάθε τι που μπορεί να αναβαθμίσει την ζωή μας», ανέφερε ο Υπουργός, στην αρχή της εισήγησής του.

Το πρόγραμμα Αναβάθμισης Υπηρεσιών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων σχεδιάστηκε το 2010 και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι 3ετούς διάρκειας και αφορά την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, αρχής γενομένης από τους σημαντικότερους χώρους και τους χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες: βασικές, επιθυμητές και εξειδικευμένες.

Αντίστοιχα οι χώροι χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τις υπηρεσίες που έχριζαν αναβάθμισης.

Κλείνοντας τον πρώτο χρόνο του προγράμματος τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

33 χώροι βρίσκονται στην κατηγορία Α2 (ήταν 18) 102 χώροι βρίσκονται στην κατηγορία Α3 (ήταν 42)

43 χώροι βρίσκονται στην κατηγορία Α4 (ήταν 118)

169 φυλλάδια (με ενιαία ταυτότητα)

120 δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες σε 17 χώρους 6 δίγλωσσες ενημερωτικές λεζάντες σε 6 μουσεία νέοι χώροι αφής ή οπτικές διαδρομές σε 4 μουσεία

340 ενημερωτικά δίγλωσσα φυλλάδια σε γραφή Braille

36 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

33 πωλητήρια σε επαναλειτουργία αυτόματοι πωλητές νερού και αναψυκτικών σε 28 χώρους επισκευές ή δημιουργία χώρων υγιεινής (και για ΑΜΕΑ) σε 10 χώρους νέα φυλάκια, εκδοτήρια, πωλητήρια, σε 9 χώρους

Μεγάλες επεμβάσεις σε έξι αρχαιολογικούς χώρους.

Το Πρόγραμμα Αναβάθμιση Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων, πραγματοποιείται σε συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ με το ΤΑΠ, και κατά περίπτωση σε συνεργασία με τον ΕΟΤ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές οργανώσεις. Χορηγός του προγράμματος είναι ο ΟΠΑΠ.