Ο κύκλος συναυλιών τζαζ που διοργανώνει το Institut français d'Athènes κλείνει με τη βραδιά cabaret «Fénia et les Zazous». Η Φένια Παπαδόδημα και οι μουσικοί της παρουσιάζουν μία βραδιά cabaret μείγμα μουσικής και κειμένων, με τους: Αναστάση Γούλιαρη, τύμπανα - Γιώργο Μικρό, πιάνο - Περικλή Τριβόλη, κοντραμπάσο - Σέργιο Χρυσοβιτσιάνο, βιολί - Γιώργο Μητρόπουλο, κιθάρα - Γιώργο Παλαμιώτη, ενορχήστρωση.

Οι Zazous από την Φένια Παπαδόδημα «Η ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη της αυθεντικής γαλλικής τζαζ μουσικής που το κοινό στην Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμη ίσως τόσο καλά. Από τη δεκαετία του 50 μέχρι και σήμερα, πολλοί γάλλοι συνθέτες και τραγουδοποιοί έχουν γράψει μουσική και τραγούδια που ανήκουν ή τουλάχιστον αγγίζουν την περιοχή της τζαζ, τόσο στο πνεύμα όσο και στη φόρμα.

Γνωρίζω χρόνια και αγαπώ αυτό το ρεπερτόριο που ξεκινάει από τον Boris Vian, κι ακόμη παλιότερα από τον Django Reinhardt και την Edith Piaff, περνάει από τον Jacques Brel, την Barbara, για να φτάσει στον Gainsbourg και στους Paris Combo (French Café) και την Zaz . Εκτός από τα εκπληκτικά τραγούδια όλων αυτών των δημιουργών υπάρχουν και εξαιρετικά καθαρά ορχηστρικά κομμάτια π.χ. του Django Reinhardt που πολύ πρόσφατα έχουν αρχίσει να ακούγονται στην Ελλάδα.

Με το σχήμα αυτό που ονομάζεται « Fénia et les Zazous » (έτσι ονομάζονταν τη δεκαετία του 40 οι φανατικοί της τζαζ και της αμερικάνικης μόδας) θέλησα να δημιουργήσω ένα αυθεντικό cabaret που θα εμπεριέχει δείγματα απ' όλα τα παραπάνω στυλ τραγουδιών και μουσικής, που θα μιλά για τη ζωντανή μέχρι σήμερα μυθολογία της τζαζ που πέρα από ένα είδος μουσικής είναι κυρίως ένας τρόπος σκέψης, φιλοσοφίας, ύπαρξης, ζωής, προσέγγισης της ίδιας της δημιουργίας.

Τα κομμάτια θα συνοδεύονται από κείμενα διαφόρων ποιητών και λογοτεχνών της ανθολογίας με βασικό άξονα τα κείμενα του Borris Vian, κορυφαίου συνθέτη και λογοτέχνη αλλά επίσης ζωντανό μύθο της jazz σε όλο τα φάσμα της ύπαρξης του. Συμπεριλάβαμε επίσης αναφορές σε κείμενα του J. P. Sartre, μεγάλου επίσης λάτρη της τζαζ. Όπως κάθε μυθολογία έτσι και η τζαζ έχει τους δικούς της ήρωες που παραμένουν ζωντανοί στη μνήμη των νεότερων και λειτουργούν σαν φάροι για να τους καθοδηγούν και να τους δίνουν έμπνευση. Μέσα από αυτό το σχήμα « Les Zazous » θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά στο ελληνικό κοινό τους σπουδαίους γάλλους jazz συνθέτες και τραγουδοποιούς, αναδεικνύοντας την ποιητική διάσταση και τη δύναμη του λόγου τους που διατηρείται φρέσκος, νεανικός και σύγχρονος. Απόδειξη είναι η αγάπη που δείχνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του γαλλικού και ελληνικού κοινού σ' αυτό το είδος μουσικής μέχρι σήμερα». Μπες στο «The Tree of Originality” και κέρδισε μοναδικά δώρα.

Εισιτήρια €10 €5 (φοιτητές, άνεργοι και μέλη του club IFA)

Πληροφορίες εκδήλωσης Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Σίνα 31, Κολωνάκι,
http://www.ifa.gr/
Πέμπτη: 21.00

Είσοδος 5 - 10 ευρώ

Πηγή: elculture.gr