Ένα διήμερο αφιέρωμα στη νέα γενιά Ελλήνων λογοτεχνών, με πολύ μουσική, θέατρο, χορό αλλά και κινηματογράφο και εικαστικά διοργανώνεται στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών είναι μια πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που «γεννήθηκε» με αφορμή τη δυναμική της νεότερης γενιάς συγγραφέων και την ανάγκη έκφρασής τους. 

Την ιδέα για το Φεστιβάλ, αλλά και το πρόγραμμά του, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη και η αντιπρόεδρος του ΙΜΚ κα Ξένια Καλδάρα. 

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος στο χαιρετισμό που απέστειλε τόνισε ότι : «σε μια εποχή όπου η χώρα μας βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο μιας αρνητικής δημοσιότητας, οι επιτυχίες των Ελλήνων καλλιτεχνών, ανατρέπουν στερεότυπα και δίνουν σε όλους μας δύναμη και ελπίδα. Δύναμη και ελπίδα γιατί αποδεικνύουν ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αυτές που θα τον βγάλουν από την κρίση, είναι όχι απλά ζωντανές αλλά πιο παρεμβατικές από ποτέ».

Θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και κόντρα στην κατάθλιψη και την απελπισία της εποχής μας η κα Ξένια Καλδάρα είπε ότι «ο Μιχάλης Κακογιάννης έγραψε κάποτε ένα σενάριο και το υπέβαλε στη FOX. Μετά από καιρό, είδε το σενάριο με παραλλαγές, να υλοποιείται από άλλο σκηνοθέτη και άλλο παραγωγό. Κινήθηκε εναντίον της FOX, έκανε αγωγή και παρ` όλες τις θεωρίες συνομωσίας, κέρδισε τη δίκη. Κέρδισε την πανίσχυρη FOX. Κέντρα, παράκεντρα, φανερές και αφανείς εξουσίες, ποτέ δεν κατάφεραν να σταματήσουν αυτό το μοναδικό ποτάμι της τέχνης που έρχεται από μακριά και πάει μακριά». 

Το φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών περιλαμβάνει ένα μαραθώνιο ανάγνωσης στη διάρκεια του οποίου δίνεται η σκυτάλη σε περισσότερους από 40 νέους ταλαντούχους συγγραφείς, έως 35 ετών με ένα ή δύο βιβλία στην εργοβιογραφία τους, που επιλέχθηκαν από ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά και οι οποίοι θα διαβάσουν αποσπάσματα των έργων τους και θα απαντήσουν στις καυτές ερωτήσεις της Λώρης Κέζα και του Αύγουστου Κορτώ.

Θα ακολουθήσουν νέοι συγγραφείς που διακρίθηκαν από το πρόγραμμα «Scritture Giovani», ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φεστιβάλ για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που διεξάγεται σε Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία από το 2002. 

 Τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και απονομή βραβείων, όπου τρεις συγγραφείς, που θα ξεχωρίσει μια ειδική επιτροπή που αποτελείται από την Έρση Σωτηροπούλου, τη Λίνα Πανταλέων και τον Σπύρο Γιανναρά, θα λάβουν εξαμηνιαίες υποτροφίες για τα επόμενα δημιουργικά βήματά τους.

Παράλληλα προγραμματίζεται ανοιχτός διάλογος όπου οι «νέοι» συζητούν και θέτουν ερωτήματα στους «παλιούς», Νάνο Βαλαωρίτη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Αμάντα Μιχαλοπούλου και οι δημοσιογράφοι Νίκος Βατόπουλος, Ηλίας Κανέλλης και Κώστας Τσαούση συζητούν για το πόσο τα νέα μέσα επικοινωνίας μπορούν να προαγάγουν τη λογοτεχνία.

Επίσης στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρξουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής καθώς και προβολές ταινιών μικρού μήκους βασισμένων σε λογοτεχνικά έργα, περφόρμανς θεάτρου και χορού, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις κόμικς, σεμινάρια και διαγωνισμοί.

Όλες οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών είναι ανοιχτές στο κοινό.