Με τη συνεργασία καταξιωμένων μουσικών της τζαζ σκηνής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιείται το πρώτο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2011, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με ένα μουσικό εύρος που θα σαγηνεύσει τους λάτρεις της τζαζ αλλά και όσους αγαπούν τα σύγχρονα ακούσματα των μεσογειακών παραδόσεων. Η τζαζ διαθέτει μια μεγάλη και πολυσύνθετη παράδοση, έχοντας καταφέρει είτε να εισάγει είτε να αφομοιώσει όλες τις σημαντικές τάσεις που σημάδεψαν τη μουσική του 20ού αιώνα.

Παράλληλα, πολλές μουσικές παραδόσεις που βασίζονται κι αυτές, έως κάποιο βαθμό, στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού έχουν επηρεαστεί από την τζαζ. Κι αν η τζαζ είναι χωρίς αμφιβολία το προϊόν της Μαύρης Αμερικής, πάντα είχε ορίζοντες ανοιχτούς προς κάθε κατεύθυνση.

Η ιδέα ενός Πανοράματος της Ελληνικής Τζαζ έχει νόημα, λοιπόν, μόνο αν ενσωματώνει μια τέτοια πλουραλιστική διάσταση. Με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική της Μεσογείου και τη σύμπραξη μεταξύ Ελλήνων μουσικών και εξαίρετων συναδέλφων τους από τις όχθες της κοινής μας θάλασσας, το πρώτο τριήμερο Πανόραμα που προτείνει η Στέγη είναι πιστό σε μια καθ' όλα σύγχρονη και διεθνή σύλληψη της τζαζ.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Πανοράματος έχει ο Δημήτρης Τρίκας.

Πρόγραμμα - εκδηλώσεις

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου


Γιώργος Τρανταλίδης/Τριλογία & Γκιλάντ Ατσμον

Τρεις δεξιοτέχνες με ψυχή, φαντασία και δύναμη, τρεις πραγματικοί δημιουργοί από την Ελλάδα, συναντούν έναν σπουδαίο αυτοσχεδιαστή από το διεθνές στερέωμα και συγκροτούν ένα εκρηκτικό σχήμα σύγχρονης τζαζ, ειδικά σχεδιασμένο για την έναρξη του πρώτου Πανοράματος Ελληνικής Τζαζ και σύγχρονου αυτοσχεδιασμού, με αναφορές στη μουσική παράδοση της Μεσογείου.

Οι Trilogia - που αποτελούνται από τον ντράμερ Γιώργο Τρανταλίδη, τον Γιώργο Κοντραφούρη στο hammond και τον Γιώτη Σαμαρά στην ηλεκτρική κιθάρα-, συμπράττουν με τον σαξοφωνίστα Γκιλάντ ’τσμον.

Πέρα από τη μαχητική πολιτική στάση του, ο Ατσμον είναι ένας από τους παγκοσμίως γνωστούς τζαζίστες που ενώνει την ορμητικότητα του bebop με τους ήχους της Ανατολής.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

Mode Plagal & Majid Bekkas

Η δεύτερη μέρα του Πανοράματος επιφυλάσσει κι αυτή μια πρώτη σύμπραξη μουσικών, και πιο συγκεκριμένα των Ελλήνων Mode Plagal και του γνωστού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο Μαροκινού Ματζίντ Μπεκκάς.

Πρόκειται για άλλη μία ευφάνταστη και εντυπωσιακή συνεύρεση της τζαζ, αφενός, με την ελληνική μουσική παράδοση, όπως οι Mode Plagal ξέρουν να την αποδίδουν, και αφετέρου με τη βορειοαφρικανική παράδοση της Gnawa που μεταφέρει ο Μπεκκάς στο δικό του μουσικό DNA.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

Χάρης Λαμπράκης Quartet & Andrea Romani

Την τρίτη και τελευταία βραδιά του Πανοράματος Ελληνικής Τζαζ, ο Χάρης Λαμπράκης στο νέυ, ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης στα τύμπανα, ο Δημήτρης Θεοχάρης στο πιάνο και ο Δημήτρης Τσεκούρας στο κοντραμπάσο συμπράττουν με τον νεαρό αλλά ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο Ιταλό φλαουτίστα Αντρέα Ρομάνι, που τον τελευταίο καιρό ζει στη χώρα μας.

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 900 5 800, κοινή ώρα έναρξης: 21:00.

Εισιτήρια: Για κάθε ημέρα: 18, μειωμένα (Φοιτητικό-νεανικό-65+-ΑΜΕΑ) 10 ευρώ, τριήμερο: 42 ευρώ

Πηγή: Naftemporiki.gr
TAGS