Ισραηλινοί αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Ηρώδης δεν ήταν αυτός που κατασκεύασε το Τείχος των Δακρύων, πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, ανατρέποντας την έως τώρα αντίληψη. Κάτω από τα θεμέλια του τείχους βρέθηκαν νομίσματα κομμένα από ρωμαίο ανθύπατο, 20 χρόνια μετά το θάνατο του βασιλιά της Ιουδαίας.

Μέχρι τώρα θεωρείτο πως το Τείχος, που αποτελεί τα ερείπια του επονομαζόμενου «Δεύτερου Ναού» (ο πρώτος ήταν ο Ναός του Σολομώντα, ο οποίος καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους), δημιουργήθηκε στα χρόνια βασιλείας του Ηρώδη.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και μέλος της ομάδας ανασκαφών στο Τείχος, Ronny Reich, του πανεπιστημίου της Χάιφα, τα τέσσερα χάλκινα νομίσματα κόπηκαν από τον Ρωμαίο ανθύπατο Valerius Gratus (προκάτοχος του Πόντιου Πιλάτου στη θέση του Ρωμαίου κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ) περίπου το 17 μ.Χ. δηλαδή πάνω από 20 χρόνια μετά τον θάνατο του Ηρώδη.

ΔελΤα νομίσματα βρέθηκαν σε λουτρά τα οποία εν συνεχεία θάφτηκαν με άμμο, ώστε να ενισχύσουν τα θεμέλια του ναού που θα κτιζόταν από πάνω.


Ο Δεύτερος Ναός καταστράφηκε το 70 μ.Χ. κατά τη διαρκεία καταστολής των αντιρωμαϊκών εξεγέρσεων από τους Εβραίους, που ξέσπασαν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας χιλιάδων πρώην οικοδόμων του Ναού και του οδικού συστήματος της Ιερουσαλήμ, και οι οποίοι με το πέρας των εργασιών έμειναν άποροι.

Πηγή: polskieradio.pl