Ένα έργο-σταθμός για το ελληνικό θέατρο, Η Αυλή των θαυμάτων του προσφάτως χαμένου Ιάκωβου Καμπανέλλη, ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο από τις 14 Δεκεμβρίου. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Γιάννη Κακλέα και πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Κουρής, Εύη Σαουλίδου, Μίνα Αδαμάκη, Νίκος Ψαρράς, Θεοδώρα Τζήμου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος.
Γύρω από μία σύγχρονη «αυλή» συνυπάρχουν οι ψυχές και οι ιστορίες ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές αλλά συνδετικό στοιχείο την αγωνία για επιβίωση και καλύτερη ζωή. Η Αυλή των Θαυμάτων αποτελεί ένα έργο-τομή στην ελληνική κοινωνία που διεισδύει βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. 

Ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έλεγε ότι «Η Αυλή των θαυμάτων» βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. 

«Η ρευστότητα στις συνθήκες της ζωής του Έλληνα, η μεσογειακή του ιδιοσυγκρασία και μια έμφυτη αντίδραση στις δυσκολίες, μια αισιοδοξία, του διαμορφώνουν ένα χαρακτήρα που δεν έχει στέρεα σύνορα, δεν μπορείς εύκολα να τον καθορίσεις. Μέσα στο ίδιο άτομο βλέπεις να γεννιούνται τα πιο αντίθετα μεταξύ τους αισθήματα, που καλύπτουν όλη την κλίμακα από το καλό έως το κακό – κι αντιστρόφως – μια διαρκής δηλαδή αποκάλυψη ψυχικού πλούτου, μια σειρά από μικρά θαύματα» έλεγε ο θεατρικός συγγραφέας.

Για τον σκηνοθέτη, Γιάννη Κακλέα, η «Αυλή των Θαυμάτων» φαντάζει «σαν εφιάλτης από το μέλλον και όχι μια νοσταλγική στιγμή από το παρελθόν». 

«Το έργο είναι σκληρό. Δεν χαρίζεται στον συναισθηματισμό, στην επιπολαιότητα, στην θυματοποίηση και στην χωρίς όρια ονειροπόληση του Έλληνα. Δεν φοβάται να καταδείξει την αθλιότητα, την παρακμή, την μοναξιά, τον σκληρό αγώνα για επιβίωση, αλλά και ταυτόχρονα την καταστροφική μανία ενός κράτους-τιμωρού που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και αφήνει τους ανθρώπους του στο έλεος του κέρδους. Τους εγκαταλείπει ξένους και ανυπεράσπιστους στην ίδια τους την πατρίδα, μια πατρίδα που κινδυνεύει να μείνει χωρίς μνήμη  Μία χώρα που δόθηκε για αντιπαροχή» λέει ο σκηνοθέτης.

Ο Γ.Κακλέας τονίζει ότι η παράσταση δεν αποτελεί μια «γλυκιά νοσταλγική ματιά για μια ειδυλλιακή αυλή του παρελθόντος», αλλά μια αλήθεια για το σήμερα.

Η παράσταση ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 8 Απριλίου 2012.
 

πηγή: in.gr