Για το Αιγαίο ανοίγει πανιά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα), που διοργανώνει σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων με την ονομασία «Άγονη Γραμμή», σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Η σειρά περιλαμβάνει, κυρίως, όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεσαίου μεγέθους νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους. Η πρώτη έκθεση, που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη στις 8 το βράδυ, ξεκινά από το πιο απομακρυσμένο ανατολικό άκρο της ελληνικής επικράτειας, το Καστελόριζο και τη Ρω και προχωρεί μέχρι να φθάσει στην αγκαλιά της θάλασσας ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, περιλαμβάνοντας τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο, νησιά μυθικά με ιστορία πανάρχαιη αλλά εν πολλοίς άγνωστη.

Η έκθεση ξεκινά από την παρουσίαση του γεωγραφικού μήκους και πλάτους των νησιών, των γεωγραφικών, γεωλογικών, γεωφυσικών και άλλων στοιχείων τους (μέγεθος, σχήμα, βουνά, λιμάνια, όρμοι κ.λπ.) και προχωρεί στην παρουσίαση της μυθολογίας και της ιστορίας τους με μία πλειάδα από ακίνητα (αρχιτεκτονικά) και κινητά δημιουργήματα (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λπ.), καταδεικνύοντας έτσι την ανθρώπινη παρουσία επάνω τους, την κοινωνία των ανθρώπων, τις ασχολίες, τα ενδιαφέροντα, τις δοξασίες, τα ήθη και έθιμά τους.

Πέρα από την επιστημονική μελέτη και παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων των περιοχών της «Aγονης Γραμμής», στην έκθεση καταγράφονται σε μικρά βίντεο - ντοκουμέντα και οι καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων αυτών περιοχών, όπως η λειψυδρία, η φαρμακευτική περίθαλψη, η συγκοινωνιακή σύνδεση, κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός του Μουσείου είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό, παρουσιάζοντας πρόσφατα ντοκουμέντα στα οποία πρωταγωνιστούν και εξιστορούν οι ίδιοι οι κάτοικοι την καθημερινότητά τους.

Την επιμέλεια των εκθέσεων έχει αναλάβει ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο και επιμελητή του Μουσείου, Γιώργο Τασούλα.

Οι επόμενες εκθέσεις που ετοιμάζονται είναι: Οι πύλες από και προς το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο: Κάρπαθος - Κάσος, Αγαθονήσι - Φαρμακονήσι - Λειψοί, Ψαρά - Αγιος Ευστράτιος - Οινούσσες, Ψέριμος - Κάλυμνος - Λέρος, Αμοργός - Αστυπάλαια, Δονούσα - Ηρακλειά - Κουφονήσια και άλλα κυκλαδονήσια.

Πηγή: naftemporiki.gr