Εν συντομία, οι νικητές της φετινής απονομής από τον χώρο του θεάτρου είναι οι σκηνοθέτες Λευτέρης Βογιατζής, Νίκος Μαστοράκης Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Δεγαϊτης και Κωστής Καπελώνης, οι ηθοποιοί Άκις Βλουτής, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Δημοσθένης Παπαδόπουλος και Σοφία Χιλλ, οι νεότερες ομάδες Vasistas της Αργυρώς Χιώτη και Σημείο Μηδέν του Σάββα Στρούμπου και οι συγγραφείς Δημήτρης Δημητριάδης και Μαρία Ευσταθιάδη, καθώς και ο μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας. Οι κατηγορίες και οι βραβευθέντες είναι:

Σκηνοθεσίας ελληνικού έργου Ο Θωμάς Μοσχόπουλος (φωτό) βραβεύθηκε για την σκηνοθετική σύλληψη της παράστασης «Μέδουσα». Έπαινος δόθηκε στους Δ. Δεγαΐτη και Κ. Καπελώνη για σκηνοθεσία του έργου «Ο έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα σε διασκευή Λέανδρου Πολενάκη.

Ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο: Νικητής είναι ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος για την ερμηνεία του στη «Λήθη» του Δ. Δημητριάδη. Έπαινος στη Φωτεινή Μπαξεβάνη για την ερμηνεία του ομώνυμου ρόλου στη «Λωξάνδρα» της Μ. Ιορδανίδου.

Δραματουργίας ελληνικού έργου Η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής Βραβείου, αλλά απονέμει κατά πλειοψηφίαν δύο επαίνους:

Α. Στον ποιητικό μονόλογο «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και προσπαθεί να θίξει σημαντικά φιλοσοφικά και ψυχολογικά ζητήματα

Β. Έπαινος απονέμεται και στον αισθαντικό μονόλογο «Δαίμονας» της Μαρίας Ευσταθιάδη, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και ομοίως και προσπαθεί να θίξει σημαντικά φιλοσοφικά και ψυχολογικά ζητήματα.

Μεγάλο βραβείο θεάτρου Δόθηκε στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Λευτέρη Βογιατζή επ’ ευκαιρία της εξαιρετικής σκηνοθετικής και υποκριτικής διδασκαλίας της παράστασης «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ, για την επί δεκαετίες εξέχουσα προσφορά του στο θέατρο.

Βραβείο διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου Δόθηκε στον Νίκο Μαστοράκη για την σύγχρονη αισθητική αντίληψη σκηνοθεσία της «Τριλογίας του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι. Έπαινο έλαβε ο Άκις Βλουτής για την ερμηνεία του στους «Εξόριστους» του Τζέημς Τζόυς που ανέβηκαν στο Από Μηχανής Θέατρο.

Τιμητική διάκριση νέου θεατρικού δημιουργού Δόθηκε στην ομάδα Vasistas για την παράσταση «Spectacle» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, και ιδία για την πρωτοτυπία της σύλληψης και την αρτιότητα της εκτέλεσης. Έπαινος δόθηκε και στην ομάδα Σημείο Μηδέν για την δυναμική πρότασή της στην παράσταση «Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.

Βραβείο αρχαίου δράματος Δόθηκε στην ηθοποιό Σοφία Χιλλ για την ερμηνεία της Ιούς στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. Έπαίνο απέσπασε ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας για την ποιητική και δημιουργική μετάφραση του «Ηρακλή Μαινόμενου» του Ευριπίδη.

Μεγάλο βραβείο μουσικής Νικήτρια είναι η υψίφωνος Cellia Costea (Τσέλια Κοστέα) για την ερμηνεία του μέρους της Τόσκα στον κύκλο παραστάσεων της ομώνυμης όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα Δόθηκε στο σύγγραμμα «Τέχνη των αισθημάτων και των συγκινήσεων - Μουσικοί εκτελεστές στη Γερμανία του Διαφωτισμού 1750 - 1800» του Νίκου Β. Τσούχλου, (εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2011).

Τιμητική διάκριση σε πολιτισμικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια Δόθηκε στο Φεστιβάλ Αιγαίου τόσο για την επιτυχή παρουσίαση της ιδιαιτέρων αξιώσεων όπερας «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι του Ιουλίου 2011, σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα.

Τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντοςΔόθηκε στον δίσκο Salve Regina της εταιρείας Deutsche Harmonia Mundi με έργα εκκλησιαστικής μουσικής της Ναπολιτάνικης Σχολής από τη μεσόφωνο Μαίρη Έλεν Νέζη. Έπαινο έλαβε η έκδοση πιανιστικών έργων των Λώρη Μαργαρίτη και Φέλιξ Πέτυρεκ της εταιρείας NAXOS με τον πιανίστα Απόστολο Παληό -στον απόηχο της εντυπωσιακής συμβολής του στην αναβίωση της όπερας «Μετζέ» του Σαμάρα- για το πρωτότυπο πρόγραμμα και την προσωπική.

Τιμητική διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη Δόθηκε στη βιολονίστα Αρετή Ζούλα για την σύμπραξή της σε έργα Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντυ και Γιοχάννες Μπράμς στην συναυλία της 19ης Μαρτίου 2011 υπό τον τίτλο «Ο Γιάννης Βακαρέλλης συναντά νέους σολίστ» για την εικοσαετία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έπαινο έλαβε ο βιολοντσελίστας Αλέξιος Καραϊσκάκης - Νάστος για την ατομική εμφάνισή του, με έργα των Henri Dutilleux, Johann Sebastian Bach και Κορνήλιου Σελαμσή, στην συναυλία της 31ης Μαρτίου 2011, στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός».




πηγή: athinorama.gr