Αυτό μοιάζει να υπαινίσσεται ο 32χρονος θεατρικός συγγραφέας Λεωνίδας Προυσαλίδης με το έργο του «Βαγόνι στα νερά» (2009), το οποίο ανεβάζει φέτος ο Αντώνης Αντύπας στο Απλό θέατρο. Εκεί εξάλλου πρωτοανέβηκε το 2006 και το πρώτο έργο του νεαρού συγγραφέα, το βραβευμένο «Επτά λογικές απαντήσεις». Η υπόθεση στο «Βαγόνι» αφορά τη συνάντηση τεσσάρων ανθρώπων στο παράξενο σπίτι μιας ηλικιωμένης γυναίκας (Μελίνα Βαμβακά), η οποία ζει με την ανάμνηση του μεγάλου χαμένου έρωτα της ζωής της, ενός αντάρτη, ο οποίος σκότωσε τον πατέρα της κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Στο αρχοντικό της φιλοξενείται μια περιθωριακή γυναίκα και αποτυχημένη ηθοποιός (Μαρίνα Ψάλτη), παραδομένη από καιρό στα βαρβιτουρικά και το αλκοόλ, με ιστορικό εγκλεισμού σε ψυχιατρείο και παρελθόν στοιχειωμένο από τις μνήμες της Χούντας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε κι αυτή έναν φίλο της. Ένα ζευγάρι νέων (Δημήτρης Σαμολής και Σωτηρία Ρουβολή) συναντιούνται με τις δύο γυναίκες και, συζητώντας, έρχεται στην επιφάνεια μια εξίσου πικρή ιστορία: η εξάρτηση από τις ουσίες.

Ο Αντώνης Αντύπας διευκρινίζει: «Τα πρόσωπα του έργου είναι ‘γεμάτα Ελλάδα’. Διακριτικά κι έμμεσα, η συνάντηση τους αποκτά και μια υπόγεια πολιτική διάσταση, καθώς ανασύρουν μνήμες από τον Εμφύλιο και τη Χούντα, για να φτάσουν στη σημερινή κατάσταση, όπου πλέον η χώρα παρομοιάζεται με ένα βαγόνι που βυθίζεται...» (Avant premiere 20/12). 
πηγή: athinorama.gr