Παρά τα... μαγικά του, ο διάσημος μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ δεν κατάφερε να αγοράσει το βραβείο Όσκαρ που κέρδισε ο Όρσον Γουέλς για την ταινία «Πολίτης Κέιν».  
Το χρυσό αγαλματάκι πουλήθηκε έναντι 861.542 δολαρίων -η τιμή που εκτιμούσε ο οίκος δημοπρασιών Nate D Sanders ήταν το ένα εκατομμύριο δολάρια.  

Ο αγοραστής δεν έγινε γνωστός. Η δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά ήταν εκείνη του Ντ.Κόπερφιλντ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου.  

Ο Πολίτης Κέιν θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου και πολλοί την εξαίρουν για το πρωτοποριακό -για την εποχή- κινηματογραφικό στυλ της.
Η ιστορία αυτού του Όσκαρ έχει υπάρξει ιδιαίτερα επεισοδιακή. Το βραβείο θεωρείτο χαμένο μέχρι το 1994 και το είχε φυλάξει ένας κινηματογραφιστής στο Λος Αντζελες ως αμοιβή επειδή εργάστηκε για τον Όρσον Ουέλς.

Η κόρη του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Μπεατρίς Γουέλς, έκανε μήνυση στον κινηματογραφιστή και στον οίκο Sothebys, που προσπάθησε τότε να πουλήσει το αγαλματίδιο, μόνο και μόνο για να της κάνει μήνυση η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών.

Από το 1950 η Ακαδημία έχει θέσει ως όρο στα Όσκαρ να της δίνεται η δυνατότητα να τα αγοράσει για ένα δολάριο. Επειδή όμως Ο Πολίτης Κέιν βραβεύτηκε το 1942, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για αυτό το Όσκαρ -όπως και για όλα εκείνα που χρονολογούνται πριν το 1950.

Το 2003 η Μπεατρίς Γουέλς πούλησε το Όσκαρ στον φιλανθρωπικό οργανισμό Dax Foundation, ο οποίος με τη σειρά προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει το βραβείο το 2007.Πηγή: tovima.gr
TAGS