Τα εικοστά γενέθλιά του γιόρτασε, χθες το βράδυ, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, ο «Επίλογος», παρουσιάζοντας την ετήσια πολιτιστική έκδοσή του «Επίλογος 2011».    Μετά την παρουσίαση της πολυσέλιδης έκδοσης που περιλαμβάνει ένα εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων στο χώρο του πολιτισμού τη φετινή χρονιά, έγινε απονομή τιμής σε τρεις σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, τον σκηνοθέτη και ιδρυτή του "Αμφι-Θεάτρου" Σπύρο Ευαγγελάτο και τον συγγραφέα Κώστα Γεωργουσόπουλο.   
   
Για τον διεθνούς φήμης συγγραφέα του θρυλικού «Ζ», τον «σύγχρονο κλασσικό» Βασίλη Βασιλικό, που έχει γράψει περισσότερα από 120 βιβλία, μίλησε ο συγγραφέας Νάσος Βαγενάς, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως Ρεμπώ της ελληνικής πεζογραφίας και ταυτόχρονα ως Ρίτσο της πεζογραφίας.  
   
Ο Άγγελος Δεληβοριάς μίλησε πολύ θερμά για τον καταξιωμένο, όπως είπε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό Σπύρο Ευαγγελάτο, έναν άνθρωπο με σπάνια παιδεία, με στέρεες αξίες στις οποίες είναι ταγμένος και μεγάλο ταλέντο. «Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ανήκει σε μία γενιά η οποία στιγματίστηκε, έχοντας βιώσει τις εμπειρίες του πολέμου, του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου, μία γενιά που δεν πτοείται από τα μνημόνια, τις εφεδρείες τα "κουρέματα" και τις συστηματικές συρρικνώσεις των πολιτιστικών αγαθών ή τα σφραγίσματα των Αμφι-θεάτρων», τόνισε ο κ. Δεληβοριάς, οποίος και του απένειμε το βραβείο.   
   
Για τον Κώστα Γεωργουσόπουλο μίλησε ο συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος που τον χαρακτήρισε μοναδικό χρονικογράφο της εποχής μας και διαχρονικό δάσκαλο, «που έχει γράψει με την ίδια επάρκεια και σοβαρότητα για την Κατίνα Παξινού και την Ζωζώ Σαμπουντζάκη, τον Αλέξη Μινωτή και τον Αλέκο Λειβαδίτη, τη Ρένα Ντορ και την Ελένη Χατζηαργύρη».   
   
Την ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος 2011» παρουσίασαν, ο εκδότης Σταύρος Γαλανάκης, ο σύμβουλος έκδοσης Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο αρχισυντάκτης Γιάννης Μπασκόζος και ο διευθυντής έκδοσης Τάκης Βλαστός.  
   
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ψυχή της έκδοσης για πολλά χρόνια, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας το 1992 και τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ελληνοταμείο», μια κιβωτό πολιτισμού που φιλοξενεί αντικρουόμενες απόψεις, εκτιμήσεις και αξιολογήσεις των πνευματικών γεγονότων της χρονιάς που πέρασε.  
   
«Διαβάζοντάς το», είπε, «θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει δημιουργία σε αυτό τον τόπο, ώριμη δημιουργία από νέους ανθρώπους, αλλά και παλαιότερους, στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε. Είναι ένα εργαλείο σκέψης και μνήμης που θα έπρεπε το κράτος να φροντίσει να φτάσει σε όλες τις πρεσβείες και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού για να δείξουμε και στους ξένους μελετητές ότι υπάρχει δημιουργία στην Ελλάδα, εικαστική, κινηματογραφική, θεατρική, λογοτεχνική αλλά ακόμη και στις εφαρμοσμένες τέχνες, πολλές φορές και πρωτοποριακή».   
   
Μιλώντας για τη σύγχρονη Ελλάδα, παρατήρησε ότι «στον τόπο μας υπάρχει δημιουργία, υπάρχουν σημαντικά γεγονότα. Δεν υπάρχει όμως αυτό που παλαιότερα ήταν αυτονόητο, δεν υπάρχει πια πνευματική ζωή. Πνευματική ζωή σημαίνει αντιπαραθέσεις, ζυμώσεις, σημαίνει έριδες φιλολογίας. Δεν υπάρχουν σήμερα τέτοιες ζυμώσεις, υπάρχουν μόνο παράλληλα γεγονότα και η πνευματική μας ζωή μιμείται το σούπερ μάρκετ, όπου στο ίδιο ράφι βρίσκεται και το φτηνό κρασί και το ακριβό, χωρίς αξιολόγηση».  
   
Ο εκδότης του «Επίλογου» Σταύρος Γαλανάκης, αναφέρθηκε στην πλούσια φετινή έκδοση, η οποία περιλαμβάνει τις πολλές και μεγάλες παραγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2011 στη χώρα μας, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση και ευχαρίστησε τους χορηγούς του «Επίλογου 2011» οι οποίοι, όπως είπε, αν δεν υπήρχαν δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει φέτος η έκδοση.   
   
Στην εκδήλωση που παρουσίασε ο ηθοποιός, Γρηγόρης Βαλτινός, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Σταύρος Μπένος, η Κική Δημουλά, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Δημήτρης Πιατάς η Ζωζώ Σαπουντζάκη και η Γκέλυ Μαυροπούλου.