Αύριο στις 3μμ, κηδεύεται από το Α΄Νεκροταφείο ο Βασίλης Διοσκουρίδης που έφυγε χθες σε ηλικία 70 ετών.
Ο Βασίλης Διοσκουρίδης ήταν ένας διανοούμενος που επηρέασε τη λογοτεχνική κίνηση της χώρας αφήνοντας ένα διακριτό, στους μυημένους,  καλλιτεχνικό στίγμα . Οπως διηγείται ο Αλέξης Ζήρας: «Ο Βασίλης Διοσκουρίδης ξεκίνησε την πορεία του κοντά στην αριστερά, στο ευρύτερο περιβάλλον της Πανσπουδαστικής. Ανήκε στον κύκλο των χαλανδραίων φοιτητών με τους Γιάννη Καλλιόρη, Γεράσιμο Λυκιαρδόπουλο, Μάριο Μαρκίδη, Ανδρέα Μυλωνά κ .ά που τότε συσπειρώνονταν γύρω από το περιοδικό "Μαρτυρίες"».

Ο ίδιος ο Αλ. Ζήρας, τον συνάντησε λίγο μετά το 1964, «όταν με μια παρέα συζητούσαμε να δημιουργήσουμε ένα περιοδικό» διηγείται. «Στην παρέα εκείνη ήταν ο ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι φίλοι του Μένης Κουμανταρέας και Γιώργος Ιωάννου, ο σκηνογράφος Βασίλης Βασιλειάδης και ο τυπογράφος Αιμίλιος Καλιακάτσος. Στο ισόγειο ενός νεοκλασικού της πλατείας Αιγύπτου ο τελευταίος έστησε ένα ατελιέ τυπογραφίας με στοιχεία που είχε παραγγείλει ο Β. Διοσκουρίδης από την Ιταλία, ήταν γνωστό ότι ήταν ένας εραστής της κλασικής τυποτεχνίας».

Ο Αλ. Ζήρας αποχώρησε λίγο πριν από την  έκδοση του «Εκηβόλου» , ένα περιοδικό που εξέδωσε 18 τεύχη (1978-1997) και κάθε τεύχος του ήταν μια καλλιτεχνική δημιουργία. Στο περιοδικό  δημοσιεύτηκαν σημαντικά  κείμενα της ελληνικής γραμματείας από τους Ζήσιμο Λορεντζάτο, Οδυσσέα Ελύτη, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο κ.ά. Μετά τον Εκηβόλο ο Β. Διοσκουρίδης ήταν μαζί με τη γυναίκα του Τζούλια Τσακίρη η ψυχή του καλού εκδοτικού οίκου «Το ροδακιό». Ο Διοσκουρίδης εργάστηκε ως επιμελητής στον Ικαρο, όπου μεταξύ άλλων επιμελήθηκε την Α΄ έκδοση των δοκιμίων «Ανοιχτά χαρτιά» του Ελύτη.
Ανθρωπος επίμονος, με άποψη, δημιουργικός ανήκε στην ομάδα των παλιών μαστόρων της τέχνης και του πνεύματος.


Πηγή: TO BHMA