Από τότε που βούλιαξε ο «Τιτανικός»  έχουν περάσει κοντά 100 χρόνια και ο μύθος του έχει αναπαραχθεί σε αμέτρητους πίνακες, βιβλία και ταινίες.    Αλλά το επόμενο καλοκαίρι, τουρίστες θα είναι σε θέση να τεξιδέψουν 2,5 μίλια κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού ωκεανού, προκειμένου να δουν το σημείο όπου κατέληξε το πλοίο.   

Μεταξύ αυτών που ήδη έχουν κλείσει θέση για το ταξίδι  είναι ένας τραπεζίτης από το Λονδίνο και ένας γιατρός από το Μισσούρι. 
 
Ογδόντα άνθρωποι αναμένεται να ζήσουν αυτή την εμπειρία τον επόμενο χρόνο, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη βύθιση του πλοίου. Μόνο δύο επισκέπτες τη φορά θα μπορούν να κατέβουν  στο ναυάγιο, το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις το 1985,  και θα τους παίρνει δύο ώρες.   

'Ομως, τα ταξίδια αυτά των 39.000 δολαρίων θα προκαλέσουν διαμάχη, αφού στο σημείο έχασαν τη ζωή τους 1.517 άνθρωποι στις 14 Απριλίου του 1912. Οι ειδικοί παραδέχονται, ακόμη, ότι οι προηγούμενες «καταβάσεις» στο βυθισμένο πλοίο προκάλεσαν φθορές. 

Ο Rob McCllum, ο αρχηγός των περιηγήσεων στον ωκεανό, δήλωσε πως θα είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία του θα κατεβάσει τουρίστες στο σημείο. «Η επόμενη χρονιά θα είναι ιδανική, για να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι».   

Μιλώντας για την εμπειρία του, όταν το 2005 κατέβηκε στο ναυάγιο, τόνισε «ήξερα πως το πλοίο βρισκόταν στα 882 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ότι έσπασε στα δύο, ότι ήταν όρθιο στον πυθμένα της θάλασσας. Αλλά, όταν κοίταξα μέσα από το φινιστρίνι, έμεινα έκπληκτος».   

Ανάμεσα στα δύο κομμάτια του σπασμένου κουφαριού, ο πυθμένας του ωκεανού είναι γεμάτος με μπουκάλια, φλιτζάνια, μαχαίρια και δερμάτινες βαλίτσες. 

Πηγή: telegraph.co.uk