Έγγραφα από την εποχή της δίωξης του Μαρτίνου Λούθηρου, το γράμμα του αγγλικού κοινοβουλίου με παράκληση για ακύρωση του γάμου του Ερρίκου του Η' με την Αικατερίνη της Αραγονίας ή τα πρακτικά από τη  «μάχη» του Γαλιλαίου με το Βατικανό, είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα που θα δουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σε μια έκθεση που θα παρουσιάσει το Βατικανό από τον Φεβρουάριο της νέας χρονιάς. Το Βατικανό επί αιώνες απαγόρευε την είσοδο στην υπόγεια βιβλιοθήκη του, της οποίας η σημερινή μορφή δημιουργήθηκε το 1612. Για πρώτη φορά, το κρατίδιο αποφάσισε να βγάλει στο φως τους θησαυρούς του, παρουσιάζοντας έγγραφα από πρόσωπα και καταστάσεις που στιγμάτησαν την παγκόσμια ιστορία.

Από τον Φεβρουάριο του 2012 στο μουσείο του Καπιτωλίου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μεταξύ άλλων έγγραφα αναφερόμενα στο Λούθηρο, ο οποίος ξεκίνησε στα 1517 «πόλεμο» με το κρατίδιο που οδήγησε τελικά σε σχίσμα, καθώς και το γράμμα από τα 1533 που εστάλη από τους άγγλους βουλευτές και επισκόπους με παράκληση για την ακύρωση του γάμου του Ερρίκου του 8ου με την Αικατερίνη της Αραγονίας.
Επιστολή, η οποία σε τίποτα τελικά δε βοήθησε τις σχέσεις της «Αποστολικής Πρωτεύουσας» με τον βασιλιά της Αγγλίας, αν και ήταν μια από τις προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης αυτής.

Εντύπωση προκαλεί και το υπογεγραμμένο χειρόγραφο του Γαλιλαίου, ο οποίος κατηγορήθηκε στα 1616 για αθέτηση του Διατάγματος του Καταλόγου Απαγορευμένων (χαρακτηρίστηκε αιρετικός για τις απόψεις του στην αστρονομία), και που υπερασπιζόταν τις απόψεις του σε μια σειρά από επιστολές στο Βατικανό καθώς και τα έγγραφα που έκριναν και αμφισβητούσαν τη στάση του πάπα Πίου ΙΒ' κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Εβραίων στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Τα προσωπικά αρχεία του Βατικανού, των οποίων ένα μέρος θα εκτεθεί για πρώτη φορά στα χρονικά στο ευρύ κοινό, αριθμούν εκατομμύρια τόμων και φυλάσσονται σε μια επιφάνεια 80 χιλιομέτρων στα υπόγεια της Βιβλιοθήκης.

πηγή: tvn24.pl