Ενα μουσικό παραμύθι για την δύναμη της μουσικής και της αληθινής αγάπης, μια ιστορία που φέρνει το μήνυμα της αισιοδοξίας και της χαράς, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες είναι η παιδική όπερα του Νίκου Ξανθούλη «Το μαγικό βιολί», η οποία κάνει πρεμιέρα στις 8/1 στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Σκοπός του συνθέτη είναι ν΄απευθυνθεί σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στα «νεανικά αυτιά» ενώ η Μαριβίτα Γραμματικάκη εμπνεύστηκε το λιμπρέτο από μια προσωπική της εμπειρία: μια γκρίζα ημέρα με σκοτεινές σκέψεις για πτώχευση, κρίση, απώλεια, πέρασε από μπροστά της ένας πλανόδιος μουσικός παίζοντας βιολί δίνοντας της, έτσι, την αφορμή για την συγγραφή του έργου αυτού.  

«Πρόκειται για ιστορία "παραμυθένια", δομημένη με τα χαρακτηριστικά μιας τραγωδίας, όπου όλοι, "καλοί" και "κακοί" δεν υπακούν στις παραδοσιακές συμβάσεις, όπου το παρελθόν και το μέλλον, η λογική και η φαντασία παύουν ν΄αντιμετωπίζονται σαν στοιχεία αντιφατικά κι όλα μαζί λειτουργούν σαν ποιητική απεικόνιση ενός κόσμου τόσο παλιού όσο και σημερινού» σημειώνει από την πλευρά της η σκηνοθέτις της παράστασης Λένα Γεωργιάδου.  


Η ιστορία
Κάποτε, σε μια γκρίζα πολιτεία, ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια και απαγόρευε σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμη και την κόρη του φυλάκισε γιατί τραγούδησε μια μέρα που είχε μαγευτεί από το βιολί ενός τσιγγάνου, ο οποίος μπήκε τυχαία στην πολιτεία. Ο βασιλιάς τρόμαξε μόλις άκουσε το τραγούδι και διέταξε να φυλακίσουν όλους όσοι τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο, καθώς και να πετάξουν το βιολί του. Μόνο ένας τρελός έμεινε έξω από την φυλακή κι έκρυψε το βιολί...  

Ο βασιλιάς μένει πλέον μόνος, συντροφιά με τον τρελό της πολιτείας. Το άκουσμα του βιολιού ξυπνά αναμνήσεις που τον γεμίζουν λύπη. Δεν ήταν πάντα έτσι. Ο θάνατος της αγαπημένης του βασίλισσας τον γέμισε πόνο. Για πρώτη φορά αποκαλύπτει πως φοβάται τον πόνο. Πιστεύει πως αυτός που δεν χαίρεται, δεν λυπάται, επομένως δεν πονά. Τα λόγια του τρελού, όμως, και η μουσική του μαγικού βιολιού, δώρο της βασίλισσας στον τσιγγάνο, ξύπνησαν την καλοσύνη που είχε θάψει μέσα του. Η οπτασία της βασίλισσας και οι μαγικές μελωδίες του βιολιού, έλυσαν τα μάγια. Ετσι, άλλαξαν όλα...πηγή: tovima.gr