Η έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!», του νεο-εξπρεσιονιστή Νίκου Βισκαδουράκη εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για 46 άτιτλα αλλά ομόθεμα έργα που αναπτύχθηκαν στις δύο αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου με τη φροντίδα της Δέσποινας Περτσελάκη. Το «ολιγοχρωμικό» σύνολο δημιουργήθηκε με σκοπό την έκθεσή του στο Μουσείο και, όπως σημειώνει η ιστορικός της τέχνης δρ Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, στον κατάλογο της έκθεσης, είναι ένας ζωγραφικός στοχασμός για «τη λειτουργία της όρασης και υπενθυμίζει τη δυνατότητά της να καθιστά ορατό το αόρατο.

Παράλληλα, παραπέμπει στον ορισμό της ζωγραφικής ως ποιητικής της ψευδαίσθησης και στη θεμελιώδη έννοια που αυτή εμπεριέχει, της προδοσίας της όρασης».

Ο Νίκος Βισκαδουράκης βλέπει την έκθεση αυτή ως το επιστέγασμα μιας «δύσκολης» διαδρομής τεσσάρων δεκαετιών. Μια αναδρομή στην πορεία αυτή θα κάνει η Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης στο μικρό αμφιθέατρο του ΙΜΚ.

Για τη διοργανώτρια Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, η έκθεση του Βισκαδουράκη, πέρα από την αυτόνομη μεγάλη καλλιτεχνική της αξία, θα δώσει τη δυνατότητα ενός διαλόγου με το κοινό γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, την παραγωγή και την πρόσληψή της, ζητήματα που θα τεθούν σ' ένα πλαίσιο ιστορικό, όπως είναι απαραίτητο σε κάθε ερμηνευτική προσέγγισή της.

Στο πνεύμα αυτό, της εξοικείωσης και της κατανόησης, η ΕΚΙΜ θα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών με την ιστορικό-μουσειοπαιδαγωγό Φανή Καμπάνη και την εικαστικό Δανάη Σύρρου. Για όσους έχουν τελειώσει το σχολείο, θα υπάρξει δυνατότητα παρακολούθησης των σεμιναρίων-διαλέξεων που θα δώσουν στο ΙΜΚ η Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου και ο Αλέξης Καλοκαιρινός.

Η συμμετοχή σε όλες αυτές τις δραστηριότητες θα είναι ελεύθερη.