Είναι μια μουσική υπερπαραγωγή, με θέμα τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα, του σημαντικότατου δημιουργού, το «Ποιος τη ζωή μου», που ολοκληρώνει τον κύκλο της, έχοντας ενθουσιάσει, στο θέατρο Badminton την Κυριακή 9 Ιουνίου. Με 50.000 προπωλημένα εισιτήρια, υπήρξε κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, συνεπαίρνοντας το κοινό που ζει συγκίνηση, θυμάται, εμπνέεται, κάθε βράδυ στο κατάμεστο Badminton..

Από το 1922 μέχρι τις σήμερα, εθνικές καταστροφές, προσωπικές διαδρομές και το μεγαλειώδες βλέμμα του Μικη Θεοδωράκη πάνω στην Ελλάδα, καταγαγόντας μουσικά τις στιγμές όλων μας, με την επική του πάντα μουσική. Εικοσιπέντε ηθοποιοί και χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές και έντεκα μουσικοί μας ταξιδεύουν από «την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», στη μεταπολίτευση, την Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας, των άστεγων, της αναταραχής των ημερών μας. Η Μικρασιατική καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο Εμφύλιος, τα ξερονήσια, οι εξορίες, οι εκτοπίσεις, οι αυτοεξορίες, οι αποκλεισμοί, η «άνοιξη της δεκαετίας του 60», η δικτατορία, η μεταπολίτευση. Ποίησης και μουσικής… Ευαισθησία και ξεσηκωμός. Πένθος και ανάταση. Με δυο λέξεις: Μίκης Θεοδωρακης!

Οι ιερές λέξεις των ποιητών συναντούν την μουσική της μεγάλης έμπνευσης και όλοι οι σπουδαίοι, οι Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Σαββίδης, Χιώτης, Κατράκης, Ελευθερίου των ήμερων μας, συναντιούνται πάνω σε μια πανοραμική σκηνή που δε μας αφήνει να ξεχάσουμε την αβάσταχτη μοίρα του να γέννησε Έλληνας.

Διαρκώς παρών, στην Ιστορία, ο Μίκης καταγραφεί την πραγματικότητα, παρηγορεί, θρηνεί, ξεσηκώνει και προτείνοντας διαρκώς, μέσα από την επαναπροσέγγιση και την αποκατάσταση της λαϊκής μας μουσικής, συχνά όχι χωρίς κόστος. Ένας δημιουργός, μοναδικός, εμπνευσμένος, χαρισματικός, εθνικός, μεγαλειώδης με  50 τραγούδια – σταθμοί να ακούγονται και περισσότεροι από 60 συντελεστές, όπως ο παραγωγός Μιχάλης Αδάμ, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας εδώ μαζί με τον Θεοδωρακη, Θέμης Μουμουλίδης, ο Γιώργος Πάτσας στα τόσο ατμοσφαιρικά σκηνικά και οι σπουδαίοι Βαλτινός, Κομνηνού, Μουτάφη, Σακελλαροπούλου και πολλοί πολλοί άλλοι.

Μη χάσετε το πιο σημαντικό έργο της χρονιάς. Μια χρονιάς –ακόμα- κρίσης που παίρνει ανάσα από ένα παρελθόν ελπίδας και μεγάλης τέχνης…