Από τη Φανή Πλατσατούρα

Βράδυ Δευτέρας στον προαύλιο χώρο του Χυτηρίου. Ένα καλοκαιρινό αεράκι έχει αρχίσει τρελό χορό. «Ώρα για μάθημα» ακούμε από τα μικρόφωνα και σαν καλοί μαθητές καθόμαστε στις θέσεις μας. Η διδακτική ώρα ξεκινά. «ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ«.

Καρυωτάκης, Παλαμάς, Σεφέρης, Κάλβος, Λειβαδίτης, Δημουλά, Χριστιανόπουλος, Λαπαθιώτης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, παλιοί και σύχρονοι σε μια ποιητική ανάγνωση, όλο ρυθμό και μελωδία. Η Αδριάνα Μπάμπαλη σε ρόλο καθηγήτριας και τρεις Γιώργηδες στον ρόλο των μαθητών: Καραμίχος, Μπίλιος, Κονής. 

Αν και η συγκεκριμένη σκηνοθετική προσθήκη θα μπορούσε να είχε παραληφθεί, εντούτοις το πρόγραμμα άξιζε την προσοχή και τη... μελέτη μας. Θυμόμαστε τραγούδια - αγγίγματα ψυχής που 'χαμε σχεδόν λησμονήσει. «Αν θυμηθείς τ΄ όνειρό μου», «Αν μ΄ αγαπάς κι είναι όνειρο», «Γυρεύω το φιλί», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά». Τα τραγουδάμε και το στόμα μας μελώνει. Μικρές ποιητικές αναγνώσεις ξεδιπλώνονται μπροστά μας με στίχους βγαλμένους από μία ματωμένη Ελλάδα, γεμάτους αγώνες και ελευθερία και άλλους να μιλούν για αγάπες που χάθηκαν ένα απρόσμενο δειλινό...

Η φωνή της Μπάμπαλη, μελωδική και ρυθμική, να μας ταξιδεύει σε χρόνια αθωότητας. Ο Καραμίχος στην απαγγελία ποιημάτων. Κατανοητός, σε μια ποίηση καθημερινή και ανθρώπινη, να τηρεί τον απαιτούμενο ρυθμό, μέτρο, παύσεις.

Και στις πρώτες θέσεις ο μεγάλος μας Μάνος Ελευθερίου, να σιγοτραγουδά «θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» που ακούγεται από τα μικρόφωνα. Ήταν μια ευχάριστη διδακτική ώρα με ένα κοινό - μαθητές να διψούν για μάθηση, γνώση, ταξίδι στον χρόνο και την αθάνατη ελληνική μας ποίηση.

Και για όσους χάσατε τη συγκεκριμένη βραδιά, να σας ενημερώσουμε πως θα επαναληφθεί μέσα στον Ιούνιο στη Ραφήνα.