Ρεπορτάζ: Φανή Πλατσατούρα

Τι είναι ο έρωτας; Είναι ο ελληνικός πολιτισμός άκρως «ερωτικός»; Χωρούν οι ευπάθειες στον έρωτα; Αυτά και άλλα ερωτήματα μας απασχόλησαν το απόγευμα της Πέμπτης σε ένα συμπόσιο που τα είχε όλα και κυρίως πολύ έρωτα στην υψηλή, εξιδανικευμένη μορφή του. 

Στην Αγία Φωτεινή Ιλισσού έλαβε χώρα μία ειδική συνεδρία για τον έρωτα, εκεί όπου πριν αρκετά χιλιάδες χρόνια είχαμε τον διάλογο μεταξύ Σωκράτη και Φαίδρου. Στα πλαίσια λοιπόν, του 23ου Παγκοσμίου Φιλοσοφικού Συνεδρίου, ακαδημαϊκοί Φιλόσοφοι και επιστήμονες ανέλυσαν τον «Φαίδρο» του Πλάτωνα.

«Με έναν δικό μας διάλογο προσπαθούμε να συνεχίσουμε τον εκείνο διάλογο. Επικίνδυνο και τρελό εγχείρημα» ανέφερε πάνω στο έδρανο ο κ. Thomas Robinson, πανεπιστημιακός διδάσκαλος Φιλοσοφίας στο Τορόντο για να δώσει αμέσως μετά τον λόγο στον κ. Simon Critchley του κολλεγίου Λάνγκ της Νέας Υόρκης, ο οποίος μάλιστα έδειξε μια ιδιαίτερη χαρά για τα συγκεντρωμένα τζιτζίκια που υπήρχαν στον προαύλιο χώρο. Χειροκρότησε με θέρμη τα τζιτζίκια και το παίξιμό τους και έσπευσε να θυμηθεί τα λόγια του Σωκράτη. «Τα τζιτζίκια, τα παιδιά των Μουσών».

Συνέχισε την ομιλία του αναλύοντας τον «Φαίδρο» και τα δύο κύρια θέματα αυτού: τον έρωτα και τη ρητορική. Τι είναι όμως ο «Φαίδρος» κατά τον ίδιο; «Ένα ον που ζει προκειμένου να αποκτήσει απόλαυση μέσα από τον λόγο». Και ναι ο «Φαίδρος» μπορεί να θεωρηθεί πως φέρει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, καθότι ο μεγάλος μας Σωκράτης καταφέρνει στο τέλος του διαλόγου να πείσει τον συνομιλητή του.

Υπό τη σκία των δέντρων θυμηθήκαμε και άλλα μεγάλα λόγια του μεγάλου Σωκράτη περί έρωτος: «Ο έρωτας είναι τρέλα, είναι θεός. Μια δύναμη που αναγκάζει τον φιλόσοφο να βγει από το σπήλαιο και να προχωρήσει προς το φως».

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Critchley τόνισε την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. «Είναι προσβολή να βρίσκονται ακόμη στο Λονδίνο» φώναξε για να ξεσπάσει ένα δυνατό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους, ανθρώπους των Γραμμάτων και Τεχνών, ξένους και Έλληνες.

Σειρά είχε η ομιλία της κα. Μυρτούς Δραγώνα, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε, αναφέροντας πως είναι πολύ υπερήφανη που μιλά στον συγκεκριμένο, ιστορικό χώρο και συνέχισε μιλώντας για τους στωϊκούς φιλοσόφους, που ήθελαν στο σύνολό τους να ονομάζονται σωκρατικοί. Ναι, οι στωϊκοί συμφωνούσαν πως ακόμα και ο Φιλόσοφος μπορεί να ερωτευθεί. «Ο έρως πηγάζει από την ομορφιά και καταλήγει στη φιλία» έλεγε μάλιστα ο Ζήνων. 

Στο τέλος του συμποσίου απολαύσαμε τον κ. Jonathan Lear του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος έδωσε μία ομιλία υπό τον τίτλο «Ειρωνικός έρως: Σημειώσεις σε μία φανταστική εγκυμοσύνη» για να αναρωτηθεί και ο ίδιος λίγα λεπτά αργότερα: «Mπορεί άραγε η ερωτική αναστάτωση να οδηγήσει στο καλό;»

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, τέθηκαν στο τραπέζι συζητήσεων ερωτήματα περί έρωτος που χρήζουν απαντήσεως ή έστω μιας πιο ενδελεχούς σκέψης. Αποχαιρετηθήκαμε ζεστά. Ο έρωτας είχε κάνει για μια ακόμη φορά το θαύμα του: Είχε αγαλιάσει ψυχές, είχε μουδιάσει ευχάριστα εγκεφάλους...