Η Τζιλ Πίτερς πήρε την κάμερά της και ξεκίνησε ένα οδοιπορικό για λογαριασμό του site petapixel.com στα βουνά της Αλβανίας, σε έναν κόσμο που ακόμα υπάρχει, αποκαλύπτεται αλλά σιγά σιγά σβήνει.

Κοινωνίες κλειστές, αποκλεισμένες, με δυσκολίες στην επιβίωση, στην καθημερινότητα, αλλά και στην προσαρμογή. Οι γυναίκες εκεί, στερούνταν όπως σε πολλές κοινωνίες, με παραλλαγμένα χαρακτηριστικά το μεγαλύτερο αγαθό όλων: την ελευθερία. Έτσι στους ορεινούς όγκους της Αλβανίας, οι πιο ανεξάρτητες, οι πιο ατίθασες απ' αυτές έφτασαν στην υπέρτατη θυσία. Να αρνηθούν το σεξ αλλά και το ίδιο τους το φύλλο για να είναι ελεύθερες. Μαθαίνουμε από την Τζιλ Πίτερς πως ονομάζονται «burneshas» και είναι θηλυκά που έγιναν άνδρες μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν μια «κανονική ζωή», για να μην ανήκουν στην ιδιοκτησία των συζύγων τους, να μην αποφασίζουν άλλοι για αυτές, να μην θεωρούνται άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας.

Οι burneshas χαίρουν μεγάλου σεβασμού. Κατέχουν απερίγραπτη δύναμη, υπερηφάνεια, και τιμή από την οικογένειά τους.
Η μετάβαση τους είναι πλήρως αποδεκτή. Και το πιο εκπληκτικό, είναι ότι δεν εκφράζουν καν λύπη για τη θυσία του να παραμείνουν παρθένες.

 «Η ελευθερία της ψήφου, το αυτοκίνητο, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, το να κερδίζει χρήματα, το ποτό, το τσιγάρο, ο όρκος, το όπλο, το παντελόνι είναι προνόμια μόνο για άνδρες στα ορεινά χωριά της βόρειας Αλβανίας. Τα νεαρά κορίτσια συχνά εξαναγκάζονται σε γάμους πολύ μεγαλύτερους τους άντρες σε απομακρυσμένα χωριά. Μόνη εναλλακτική λύση, ήταν να γίνει μια Ορκισμένη Παρθένα ή «burnesha». Να κόψει τα μαλλιά της, να φορά αντρικά ρούχα, ακόμα και ν' αλλάξει το όνομά της. Να μιμείται αντρικές χειρονομίες και τρόπους, μέχρι να γίνουν δεύτερη φύση της. Το πιο δύσκολο όμως, το πιο γενναίο είναι να πάρουν όρκο αγαμίας, να παραμείνουν αγνές σε όλη τους τη ζωή. Να γίνουν "αυτός"», γράφει η Τζιλ Πίτερς.

Οι γυναίκες που έγιναν «αυτός» στέκονται στον φακό της Πίτερς κοιτώντας τον κατάματα, με θαμμένο κάθε τι γυναικείο κάτω από αντρικά ρούχα, στάσεις, ύφος, ακόμα και χαρακτηριστικά πια. Τουλάχιστον έζησαν με το δικαίωμα της επιλογής…