Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Ελληνικής καταγωγής και πάλι είναι ο πρωταγωνιστής και του νέου μυθιστορήματος του Χρήστου Τσιόλκα, του ελληνικής καταγωγής Αυστραλού συγγραφέα, που γνώρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα με «Το χαστούκι» και αναγνώριση με τα προηγούμενα «DeadEurope», «Head on», «Jesus man». 

Παιδί Ελλήνων μεταναστών, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και αριστερός, έχει σταθερή και μαχητική παρουσία στα αυστραλιανά Γράμματα. «Το Χαστούκι» έχει πουλήσει 500.000 αντίτυπα και ήταν υποψήφιο για το Man Booker Prize, ενώ κέρδισε το Βραβείο των Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας. Το καινούργιο του μυθιστόρημα είναι το «Barracuda», όπου ο αφηγητής ακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού κολυμβητή, του Ντάνι Κέλι, με το προσωνύμιο «Barracuda», που αφιερώνει τη ζωή του στο άθλημα, με την ελπίδα να ξεφύγει από την ταπεινή ζωή των μεταναστών.

Όταν, όμως, αποδεικνύεται ότι, παρά τις προσπάθειές του, το ταλέντο του είναι πολύ λιγότερο, αρχίζει να πιστεύει πια ότι η ζωή του ακολουθεί μια καθοδική πορεία, βλέποντας το χάσμα που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους νέους. Ο ήρωας του Τσιόλκα θα προσπαθήσει να βρει την ταυτότητά του ανάμεσα σε πολλές δυσκολίες. Ο Ντάνι Κέλι, έχει ελληνικές ρίζες: μαμά Ελληνίδα, μπαμπά Σκοτσέζο.

Πρόσφατα, ο Τσιόλκας έδωσε συνέντευξη για την αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου» (δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο) για το νέο του βιβλίο, όπου μίλησαν με τον Φώτη Καφετόπουλο για όλους και για όλα. Η συζήτηση ξεκίνησε στην ελληνική καφετέρια «Μέλισσα», ανάμεσα σε πολυάριθμους ομογενείς, και συνεχίστηκε στο «στούντιο» του Τσιόλκα, το οποίο αγόρασε με τα χρήματα που κέρδισε από «Το χαστούκι» που έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ. Το πρώτο πράγμα που ενδιέφερε τον Τσιόλκα ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα, όταν διαπιστώθηκε πως «υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ».

Για το βιβλίο του ήδη έγραψε η βρετανική Gurdian, που στέκεται στην υπόθεση πως οι άλλοι, στο ελιτίστικο σχολειό, που πηγαίνει ο γιος των μεταναστών, με υποτροφία, έχουν κατάλευκο δέρμα και δόντια, είναι ψηλοί, ξανθοί, γαλανομάτες. Αριστοκράτες. Αυτός είναι κοντός, τριχωτός, αλλά και εγωιστής. Αποφασισμένος να τους μπει στη μύτη. Να γίνει ο δυνατότερος, ο ταχύτερος, ο καλύτερος. «Μη φανταστείτε» γράφει η βρετανική εφημερίδα πως ο Ντάνι είναι κανένας άγγελος. Ο μόνος τρόπος που έχει για να επιβληθεί είναι η βία. Γι’ αυτό και του «κολλάνε» τα παρατσούκλια «psycho Kelly» και «μπαρακούντα» – για τη συμπεριφορά του στις πισίνες. Το βιβλίο ξεκινάει με τον νεαρό Ντάνι και τελειώνει με τον ώριμο Νταν – είναι φανερό ότι ενδιάμεσα έχει κάνει φυλακή. Δεν τα κατάφερε. Το μυθιστόρημα αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τη μυθολογία των σπορ, πίσω από τις ζητωκραυγές, τα μετάλλια. Μιλάει για τη διαχείριση της αποτυχίας, της ντροπής, της ταπείνωσης. Όταν ο Ντάνι δεν σταθεί στο ύψος των προσδοκιών του, θα γίνει αμέσως αυτό που φοβόταν: ένα τίποτα.

Ο ίδιος δηλώνει πως η πίεση που ένιωθε λόγω της επιτυχίας του «Χαστουκιού» τον τρόμαζε. «Ήταν σαν να έβγαζα το δεύτερο βιβλίο μου» παραδέχεται. Ευτυχώς οι καλές κριτικές τον χαλάρωσαν και μπορεί να εξηγήσει με την ησυχία του τι είναι το «Barracuda».

Και σε αυτό το βιβλίο ο πρωταγωνιστής δείχνει να είναι ομοφυλόφιλος… «Δεν ήθελα να γράψω ένα μυθιστόρημα για έναν καταπιεσμένο γκέι που βγαίνει φανερά και το λέει», εξηγεί. Και ο κριτικός της «Γκάρντιαν» συμφωνεί: «Είναι αλήθεια ότι ο Ντάνι δεν παλεύει μόνο με την τάξη του, τον σοσιαλιστή πατέρα του και την πιεστική μητέρα του. Προσπαθεί να συμφιλιωθεί και με τη σεξουαλικότητά του, χωρίς ποτέ να υιοθετεί την πολιτικά ορθή γλώσσα ενός κοινωνικού κινήματος».

Σε κάποια στιγμή της συζήτησης συγγραφέας και δημοσιογράφος ξεχνούν τη λογοτεχνία, την επιτυχία, την πολιτική και μιλάνε για τους πατεράδες τους. Ο Τσιόλκας έχασε πέρυσι τον πατέρα του, τον οποίο θεωρεί «ήρωα».

Και η συζήτηση κλείνει, όπως ξεκίνησε: Με την ελπίδα ότι σύντομα η Ελλάδα θα βρει τον δρόμο της…