Πάνω από 200 συγγραφείς από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών ο Σάλμαν Ρούσντι και οι βραβευμένοι με Νόμπελ λογοτεχνίας Κίντερ Γκρας και ο Ορχάν Παμούκ κατακεραυνώνουν -σε ανοιχτή επιστολή τους στην βρετανική εφημερίδα Guardian- τη Ρωσία και τον Πούτιν, για τους νόμους περί ομοφυλοφιλίας και βλασφημίας που πνίγουν τη δημιουργικότητα. 

Στην επιστολή τους, που δημοσιεύεται πριν την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, υποστηρίζουν ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Ρωσία «θέτουν σε κίνδυνο τους συγγραφείς». Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, απαγορεύεται η προώθηση της «μη παραδοσιακής σεξουαλικότητας» στους ανήλικους, κάτι που ερμηνεύεται ως ανοιχτή επίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Στο στόχαστρο των συγγραφέων βρίσκεται και άλλος νόμος που επιτρέπει τη φυλάκιση για «προσβολή θρησκευτικού αισθήματος».

«Ως συγγραφείς και καλλιτέχνες, δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι καθώς βλέπουμε τους συναδέλφους μας συγγραφείς και δημοσιογράφους να φιμώνονται και να κινδυνεύουν με δίωξη και συχνά με δραστική τιμωρία, απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν τις σκέψεις τους. Μια υγιής δημοκρατία πρέπει να ακούει τις ανεξάρτητες φωνές όλων των πολιτών. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να ακούσει και να εμπλουτιστεί από τις διαφορετικές απόψεις στην Ρωσία. Γι' αυτό ζητάμε από τις ρωσικές αρχές να αποσύρουν αυτούς τους νόμους που στραγγαλίζουν τον ελεύθερο λόγο».

Ο Σάλμαν Ρούσντι, που έχει ζήσει την απαγόρευση, επικηρυγμένος με την ίδια του ζωή, από φανατικούς μουσουλμάνους, δήλωσε στην Guardian ότι αυτή η εκστρατεία ήταν απίστευτα σημαντική για τους Ρώσους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες και τους πολίτες. «Η θηλιά που έχει βάλει η Ρωσική Ομοσπονδία στην ελευθερία της έκφρασης είναι βαθύτατα ανησυχητική και πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να υπάρξει μια υγιής δημοκρατία στη Ρωσία».