Έκτη μέρα χθες του 71ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας και οι αφίξεις συνεχίζονται με τον ερχομό στο Λίντο κι άλλων γνωστών καλλιτεχνών. 

Στις πιο πρόσφατες και η ελληνικής καταγωγής Άννα Μουγκλάλις που πρωταγωνιστεί στην ιταλική ταινία «Il giovane fabuloso» του Μάριο Μαρντόνε («Noi credevamo»).

Η ταινία του Μαρντόνε αναφέρεται στη ζωή του παρεξηγημένου την εποχή του, Ιταλού ποιητή, δοκιμιογράφου και φιλόσοφου Τζιάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), ενός αυτοδίδακτου αριστοκράτη (μελέτησε τα πάντα στην πλούσια βιβλιοθήκη του πατέρα του), που αντιστάθηκε σ’ έναν αυστηρό, πουριτανό πατέρα, για να συνεχίσει τη δική του αντικομφορμιστική πορεία, σε μια Ιταλία που ξεσηκωνόταν ενάντια στο παπικό καθεστώς. 

Άθεος, απαισιόδοξος για τη ζωή που έβλεπε γύρω του, ρομαντικός, με ένα ιδιαίτερα εύθραυστο σώμα εξαιτίας της αρρώστιας Pott (τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποκτήσει καμπούρα), ο Λεοπάρντι εγκατέλειψε την επαρχιακή γενέτειρά του για να ζήσει σε διάφορες μεγάλες πόλεις (Ρώμη, Φλωρεντία, Νάπολη), σε μια περίοδο που η Ευρώπη δεχόταν διάφορες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, για να πεθάνει τελικά σε ηλικία 39 μόλις χρονών από πνευμονικό οίδημα, στη διάρκεια της πανούκλας που είχε χτυπήσει τη Νάπολη. 

Ο Μαρντόνε έφτιαξε μια εικαστική λαμπρή ταινία, με μια στιλιζαρισμένη σκηνοθεσία, επιμένοντας σε μια όσο το δυνατό πιο αυθεντική ανάπλαση της εποχής, με χρώματα και σκηνές εμπνευσμένες συχνά από πίνακες της εποχής. 

Στις αρετές της ταινίας και οι πολύ καλές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Ελιο Τζερμάνο (στον ρόλο του Τζιάκομο) και την Άννα Μουγκλάλις (στον ρόλο της Φανής, της φίλης που αποκτά στη Ρώμη).