Από τη Φανή Πλατσατούρα

Θέατρο Βρετάνια. Βράδυ Δευτέρας. Η κωμωδία των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου ζωντανεύει ξανά. «Ένας Ήρωας με Παντούφλες». Ο Γιάννης Μπέζος ανεβαίνει στη σκηνή. Δυνατό χειροκρότημα. Δίπλα του οι Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας κλπ. Κι ύστερα, γέλια, συγκίνηση, παρατεταμένο χειροκρότημα, έκπληξη, σταυρωμένα χέρια, ύφος προσήλωσης σε ό, τι διαδραματίζεται πάνω στη σκηνή.

Ο πολύτιμός μας Γιάννης Μπέζος έκανε για ακόμη μια φορά το θαύμα του: Σκηνοθέτησε με έμφαση στις λεπτομέρειες την παράσταση - σύμβολο της μεταιχμιακής κοινωνικοπολιτικής ζωής της Ελλάδας του Εμφυλίου, με χιούμορ καυστικό και συμβολισμούς διδακτικούς.

Εκείνη η κωμωδία που πρωτόπαιξε το 1947 με τον Βασίλη Λογοθετίδη είναι τελικά τόσο επίκαιρη ακόμη και σήμερα: η ανάγκη για εύκολο πλουτισμό, οι καλοστημένες πλεκτάνες εις βάρος άλλων, η δόξα που ζαλίζει, οι αριβίστικες συμπεριφορές που διαιωνίζονται μέσα στα χρόνια. Και ο στρατηγός Δεκαβάλας να οργίζεται πάνω στη σκηνή, να θυμώνει, να κάνει προσωπικούς απολογισμούς και στο τέλος να συνειδητοποιεί ότι υπήρξε θύμα ενός ολόκληρου πολιτικού μηχανισμού. Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη να υποδύεται τη σύζυγό του και να παίζει τόσο φυσικά και εκφραστικά που να θέλεις μετά την παράσταση να της σφίξεις δυνατά το χέρι. Και το Βρετάνια ασφυκτικά γεμάτο: Γιώργος Κιμούλης, Λάκης Λαζόπουλος, Ναταλία Τσαλίκη, Χρήστος Λούλης, Νόνικα Γαληνέα, Παύλος Τσίμας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Χρήστος Χωμενίδης, Σταμάτης Φασουλής, Φοίβος Δεληβοριάς. 

Η πρεμιέρα του «Ήρωα» ήταν εκτός των άλλων και επεισοδιακή. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της παράστασης με αποτέλεσμα αυτή να διακοπεί προσωρινά και να έρθει ασθενοφόρο να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Επικράτησε είναι η αλήθεια μια προσωρινή αναστάτωση με την αυλαία να κλείνει ξαφνικά για να ανοίξει λίγη ώρα αργότερα και το εγκάρδιο χειροκρότημα του κόσμου να εμψυχώνει τους πρωταγωνιστές.( Ευτυχώς, όπως μάθαμε αργότερα, ο κ. Παπαβασιλείου είναι καλά στην υγεία του).

Η παράσταση τελειώνει και μια επιγραφή μέσα στο Βρετάνια στέκει φωτεινή να υπενθυμίζει: "Το υπουργείο Πολιτισμού προειδοποιεί - Το θέατρο ωφελεί σημαντικά την υγεία"! Και η συγκεκριμένη παράσταση θα προσθέταμε εμείς, για τις στιγμές γέλιου και δυνατών ερμηνειών που μας χάρισε... Να πάτε οπωσδήποτε!!!