Μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο onlytheater.gr και τη Χρύσα Φωτοπούλου έδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Εθνικού Θεάτρου, κ. Μάκης Σπετσιέρης.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

- "Η υπομονή εξαντλήθηκε..." είπατε πρόσφατα.

Όταν λέμε πως «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε», εννοούμε πως, ενώ προσπαθούμε να πάρουμε απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, έχοντας εδώ και ενάμιση χρόνο καλή πίστη και προαίρεση, δεν βλέπουμε αποτέλεσμα για την λύση των θεμάτων που μας απασχολούν.

- Τι ακριβώς συμβαίνει στους κόλπους της πρώτης κρατικής σκηνής που σας οδηγεί σε οργανωμένες κινητοποιήσεις;

Έχουμε απόλυτη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που περνάει η χώρα μας, και σ’ αυτούς τους χαλεπούς για όλους τους Έλληνες καιρούς, θα ήταν ανόητο να έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τον Οργανισμό που υπηρετούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό. Σεβόμενοι όμως επίσης το κοινό μας, τους Έλληνες πολίτες και μηn απεμπολώντας τα βασικά εργασιακά μας δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από τη ΣΣΕ,  είμαστε υποχρεωμένοι να ανησυχούμε για συγκεκριμένους λόγους: Σας παραπέμπω σε απόσπασμα από την ανακοίνωσή μας: «Για το θέμα της ενημέρωσης των εργαζομένων για τα οικονομικά του Οργανισμού, εκφράσαμε άλλη μια φορά την αντίθεση μας στο γεγονός ότι δεν μας κοινοποιούνται τα στοιχεία που ζητάμε και αναρωτηθήκαμε  γιατί δεν τηρείται ο νόμος (ΠΔ 240/06 που αφορά την ενημέρωση των εργαζομένων). Δηλώσαμε την έντονη ανησυχία μας για το μεγάλο ποσό που προβλέπεται να διατεθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα (δηλαδή τμήμα από την αποταμίευση) του Οργανισμού (1.968.700.00 ευρώ), μέσω του προς αναμόρφωση προϋπολογισμού...

... Ζητήσαμε να μας γνωστοποιηθεί τι δεν πήγε καλά ώστε να υπάρχει τόσο «μεγάλο οικονομικό άνοιγμα» τη χρονιά που διανύουμε και ποια θα είναι τελικά η εξέλιξη των οικονομικών, ξέχωρα από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης εκφράσαμε την  κοινή αντίληψη που υπάρχει στο «Θέατρο»,  για σπατάλη των πόρων, μη ιεράρχηση των αναγκών και την ευκολία που γίνεται οποιαδήποτε δαπάνη. Δεν λάβαμε τεκμηριωμένες απαντήσεις. Για άλλη μια φορά η ανησυχία μας μάλλον διογκώθηκε, παρά περιορίστηκε.» Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι η παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης σε θέματα προγραμματισμού εργασιών, παρά την σαφή υπόδειξη της επιθεώρησης εργασίας και παρά της αλλεπάλληλες οχλήσεις μας.

Διαβάστε περισσότερα στο onlytheater.gr