Εμπνευσμένα από τις χώρες του Μαγκρέμπ, το φως, τη φύση και την τέχνη τους, τα έργα του γάλλου ζωγράφου που εκτίθενται αυτό το διάστημα στην ιταλική πρωτεύουσα είναι ένα ακόμα δείγμα του εύρους του έργου του.

Ανάμεσα στους μεγάλους δασκάλους του 20ου αιώνα συγκρίνεται μόνο με τον Πικάσο. Τους δύο άντρες συνέδεε στενή φιλία με μια –ικανή- δόση ανταγωνισμού, αναμενόμενου αν λάβει κανείς υπόψη του τα μεγέθη στα οποία αναφερόμαστε. Όμως, όπως συμβαίνει με όλους τους μεγάλους, η επιρροή τους στο φιλότεχνο κοινό υφίσταται διακυμάνσεις.   

 

Η διετία 2014-2015 ήταν για τον Ματίς διετία θριάμβου. Μετά από χρόνια ευγενικής αδιαφορίας το κοινό σπεύδει ξανά να πλημμυρίσει τις εκθέσεις έργων του που σημειώνουν ρεκόρ επισκέψεων. Η αρχή έγινε με την Λονδρέζικη Tate η οποία εγκαινίασε τον περασμένο Απρίλιο την έκθεση «Matisse: Cut-Outs» με τα κολάζ της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του ζωγράφου. Η έκθεση έκλεισε ενώ οι επισκέπτες σχημάτιζαν ακόμα ουρές για να μεταφερθεί στη συνέχεια στο νεοϋορκέζικο MoMA. Η υποδοχή που επιφύλαξε στην έκθεση το κοινό του Μεγάλου Μήλου ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης –για να ανταποκριθεί το μουσείο στη ζήτηση το ωράριο λειτουργίας επεκτάθηκε.

Η έκθεση στο ΜοΜΑ έκλεισε τον Φλεβάρη και τη σκυτάλη παρέλαβε το μουσείο Scuderie del Quirinale της Ρώμης. Μόνο που, αντί για τα κολάζ, η νέα έκθεση επικεντρώνει σε μια διαφορετική πτυχή του έργου του ζωγράφου: τα έργα που υλοποίησε εμπνευσμένος από την τέχνη των χωρών της Βορείου Αφρικής, τις οποίες επισκέφτηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα και οι εικόνες από εκεί εντυπώθηκαν για πάντα στη μνήμη και στο έργο του.

 

Ο Ματίς γοητεύτηκε από την Αλγερία και το Μαρόκο από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του εκεί. Εκτός από το φως, που υπήρξε πραγματική αποκάλυψη για εκείνον τον μαθημένο στα μουντά χρώματα της βόρειας Γαλλίας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο ζωγράφος ανακάλυψε στο Μαγκρέμπ την ισλαμική τέχνη καθώς και την τέχνη της κεραμικής που τον συγκλόνισαν. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά έργων που θυμίζουν την λαμπρότητα και την καθαρότητα των χρωμάτων στους κήπους του Μαρακές.

Η έκθεση «Matisse: Arabesque» συγκεντρώνει περίπου 10 έργα –πίνακες, σκίτσα, θεατρικά κοστούμια-, προερχόμενα από τα μεγαλύτερα μουσεία και τις πιο σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα έργα που προέρχονται από το Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας και το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, έργα τα οποία δύσκολα έχει κανείς την ευκαιρία να δει σε μουσεία της Δύσης.

Αν λοιπόν πρόκειται το επόμενο διάστημα να βρεθείτε στη Ρώμη, φροντίστε να επισκεφτείτε αυτή την μοναδική έκθεση.

«Matisse: Arabesque», Scuderie del Quirinale, Ρώμη, διάρκεια έκθεσης έως τις 21 Ιουνίου.