Το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της σεζόν στο Μεγάλο Μήλο είναι τα εγκαίνια της έκθεσης «China: Through the Looking Glass» στις 7 Μαΐου.

Η ημερομηνία είναι σημειωμένη με όλη την έμφαση που δικαιολογεί το κορυφαίο αυτό κοινωνικό γεγονός στις ατζέντες όλων όσοι είναι κάποιοι στη Νέα Υόρκη αλλά και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Κι αυτό γιατί η ετήσια έκθεση που οργανώνει το Ινστιτούτο Ενδύματος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της πόλης, δεν είναι απλά μια κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση. Η δεξίωση που προηγείται των εγκαινίων είναι το πιο περίοπτο κοσμικό event στον πλανήτη και η πρόσκληση σε αυτό αντικείμενο μανιώδους αναζήτησης –για χρόνια αποτελούσε θέμα για τις εφημερίδες η σθεναρή άρνηση της Άννα Γουίντουρ, διευθύντριας της αμερικανικής Vogue  και θεματοφύλακα της λίστας των προσκεκλημένων, να συναινέσει στην παρουσία της Κιμ Καρντάσιαν.


Βραδινό φόρεμα Roberto Cavalli, φθινόπωρο/χειμώνας 2005–6. Photo:The Metropolitan Museum of Art, Photography © Platon

Κινέζικο βάζο με δράκο του 15ου αιώνα. Photo: The Metropolitan Museum of Art, Photography © Platon

Η φετινή έκθεση με θέμα «China: Through the Looking Glass» είναι αφιερωμένη στην έλξη που άσκησε και ασκεί ο ασιατικός γίγαντας στους δυτικούς δημιουργούς μόδας από το 1700 έως σήμερα και το «δυνατό» σημείο της είναι αντιπαραβολή ρούχων υψηλής ραπτικής αλλά και street wear με μερικά από τα αριστουργήματα κινέζικης τέχνης που φιλοξενούνται στο μουσείο. Η έκθεση, λόγω του αριθμού και του εύρους των εκθεμάτων, θα απλώνεται  σε δύο τμήματα του μουσείου: Στο Anna Wintour Costume Center’s Lizzie and Jonathan Tisch Gallery όπου, μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης θα μπορεί να δει σκηνές από ταινίες των σημαντικότερων κινέζων σκηνοθετών όπως οι Zhang Yimou, Chen Kaige, Ang Lee και Wong Kar Wai, καθώς και αφιερώματα στο προσωπικό στυλ φημισμένων γυναικών με έμφαση στις δεκαετίες από το 1920 έως τα πρώτα χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας και στην Κινέζικη Γκαλερί όπου θα εκτίθενται τα ρούχα και διακοσμητικά αντικείμενα. Φυσικά, από την έκθεση δεν θα απουσιάζει η κινέζικη όπερα.   

 


Βραδινό φόρεμα Valentino από τη συλλογή Shanghai του 2013. Photo: The Metropolitan Museum of Art, Photography © Platon

Βραδινό παλτό του 1925. Photo: The Metropolitan Museum of Art, Photography © Platon

Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις ολόκληρους μήνες, χρόνο επαρκή για να οργανωθείτε εσείς που σκοπεύετε να ταξιδέψετε το επόμενο διάστημα στη Νέα Υόρκη. Και όταν λέμε οργανωθείτε, το εννοούμε. Οι εκθέσεις του Ινστιτούτου Ενδύματος, αν κρίνουμε από προηγούμενες χρονιές, συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και εκείνοι που δεν είχαν προνοήσει να κάνουν κρατήσεις μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος κρατήσεων του μουσείου βρέθηκαν συχνά μπροστά σε κλειστά γκισέ και σε ουρές που δεν τις φαντάζονταν.

 

Ένδυμα αυλικού της εποχής της δυναστείας Qing (1644–1911), 19ος αιώνας. Photo: The Metropolitan Museum of Art, Photography © Platon

Βραδινό φόρεμα Tom Ford for Yves Saint Laurent, φθινόπωρο/χειμώνας 2004–5. Photo: The Metropolitan Museum of Art, Photography © Platon

«China: Through the Looking Glass», Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη, από 7 Μαΐου έως 16 Αυγούστου.