Ασπρόμαυρες αναλαμπές από τη δεκαετία του ’60 στην Ελλάδα μέσα από τον φακό του σημαντικού βρετανού φωτογράφου και κινηματογραφιστή Wolf Suschitzky.

Ο Wolf Suschitzky το 1960 ήταν ήδη αναγνωρισμένος κινηματογραφιστής. Γεννημένος το ’12 στη Βιέννη, το πάθος του για τη φωτογραφία και η εβραϊκή καταγωγή του το οδήγησαν να μεταναστεύσει τη δεκαετία του ’30, στη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί έγινε μέλος μιας παρέας βρετανών κινηματογραφιστών που πίστευαν ότι το ντοκιμαντέρ μπορεί να αποτελέσει μέσο επιμόρφωσης του κοινού για μια δημοκρατική κοινωνία.

 

Ο Suschitzky αφίχθη στην Ελλάδα το ’60 ως μέλος κινηματογραφικού συνεργείου υπό την διεύθυνση του σκηνοθέτη John Ingram. Προορισμός τους η Σκιάθος, όπου επρόκειτο να αρχίσουν γυρίσματα για την μικρού μήκους ταινία «Μιχάλης της Σκιάθου» τη μουσική της οποίας είχε συνθέσει ο Μίκης Θεοδωράκης. Στη Σκιάθο ο κινηματογραφιστής και φωτογράφος ανακάλυψε για πρώτη φορά το ελληνικό φως και έναν τρόπο ζωής απαράλλαχτο από αιώνες που τράβηξαν το βλέμμα του. Εκεί γνώρισε και τον βρετανό ζωγράφο John Craxton, ο οποίος συνέχιζε τις περιπλανήσεις του στα ελληνικά νησιά πριν επιλέξει ως τόπο μόνιμης κατοικίας του τα Χανιά.

 

Ο Craxton έφερε τον φωτογράφο σε επαφή με τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα στο σπίτι του στην Ύδρα, ένα από τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του νησιού το οποίο λίγους μήνες αργότερα κάηκε συθέμελα. Ο έλληνας ζωγράφος φωτογραφήθηκε από τον Suschitzky στο ατελιέ του στο νησί όπως και ο ίδιος ο Craxton.

Ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του φωτογράφου στην Ελλάδα ήταν η Αθήνα. Τη μερίδα του λέοντος του ενδιαφέροντός του μονοπώλησε η Ακρόπολη όμως δεν απουσιάζουν και χαριτωμένα ενσταντανέ από την καθημερινή ζωή στην πρωτεύουσα.

 

Η παραμονή του Suschitzky στη χώρα μας δεν διήρκεσε πολύ. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, ο φωτογράφος δεν ασχολήθηκε περισσότερο με το θέμα –τύπωσε τις φωτογραφίες, όμως μόνο τρεις έφυγαν από τα χέρια του: Τρία πορτρέτα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα τα οποία ανήκουν στο αρχείο της Πινακοθήκης. ‘Έτσι, αποτελεί πραγματικό θαύμα η ανακάλυψη αυτών των εικόνων και η έκθεσή τους 55 χρόνια μετά από την δημιουργία τους.

Οι φωτογραφίες, 48 όλες κι όλες, εκτίθενται από σήμερα Πέμπτη 23 Απριλίου στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες Σκιάθος, Ύδρα, Αθήνα ενώ στον χώρο της έκθεσης προβάλλεται η ταινία «Μιχάλης της Σκιάθου» του John Ingram, παραγωγή της εταιρείας πετρελαιοειδών BP.

 

«Wolf Suschitzky – Ταξίδι στην Ελλάδα», Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3615702. Διάρκεια έκθεσης: 24/4 έως 27/6. Η Πινακοθήκη παραμένει κλειστή Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη.