Πέντε ημέρες μένουν για εκείνους που θα ήθελαν να επισκεφτούν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση που συνεχίζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.  

Έχετε ακόμη πέντε ημέρες! Τόσες μένουν ως τις είκοσι του μηνός, οπότε και θα ολοκληρωθεί η έκθεση «Γράμματα από το “Υπόγειο”» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος από μόνος του δεν φανερώνει τη σπουδαιότητα των εκθεμάτων, των ενεπίγραφων αγγείων δηλαδή  που αποτελούν τα πρωιμότερα μέχρι σήμερα επιγραφικά ευρήματα για τη Μακεδονία και από τα πρωιμότερα ολόκληρου του ελληνικού κόσμου. Τα περισσότερα από τα αγγεία χρονολογούνται τον ύστερο 8ο και τον πρώιμο 7ο αι. π.Χ., ενώ όλα τους προέρχονται από το «Υπόγειο» μια υπόσκαφη κατασκευή στην αρχαία Μεθώνη.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 τράβηξε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, με τον συνολικό αριθμό τους να ξεπερνάει τα διακόσιες πενήντα χιλιάδες άτομα. Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για  μαθητές και μαθήτριες Πρώτης και Τρίτης Γυμνασίου, με βασικό στόχο να ανακαλύψουν τα παιδιά τα πρώτα δείγματα γραφής στο χώρο της Μακεδονίας και μέσα από ένα παιχνίδι, με ειδικά σχεδιασμένες καρτέλες να ανασυνθέτουν την ιστορία της αρχαίας Μεθώνης. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ήταν και χορηγός και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημειώστε ότι η αρχαία Μεθώνη είναι μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις της Μακεδονίας. Βρίσκεται στη βόρεια Πιερία, στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου κοντά στις νότιες εκβολές του Αλιάκμονα. Το «Υπόγειο» είναι μια δυσερμήνευτη κατασκευή, πιθανόν αποθηκευτικού χαρακτήρα, η οποία λόγω στατικών προβλημάτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επιχώθηκε βιαστικά λίγο μετά το 700 π.Χ. με κάθε είδους υλικά (δηλαδή όστρακα, ξύλα, τμήματα  λίθινων μητρών από μεταλλουργικές δραστηριότητες, σκωρίες χαλκού και σιδήρου, πήλινες χοάνες κατεργασίας χαλκού και χρυσού κ.ά.). Στο εσωτερικό του «Υπογείου» βρέθηκαν αγγεία όλων των τύπων: αποθηκευτικά, μαγειρικά, εμπορικοί αμφορείς, αγγεία για το σερβίρισμα και την κατανάλωση υγρών και τροφής. Η προέλευσή τους ποικίλλει: τοπικά, κορινθιακά, αττικά, ευβοϊκά, κυκλαδικά, ιωνικά, αιολικά, αλλά και φοινικικά


«Γράμματα από το “Υπόγειο”» Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,
Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313 310200, 2313 310201, www.amth.gr.  Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου.