Το μουσείο στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου, άνοιξε σήμερα με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Το σίριαλ με την ολοκλήρωση και παράδοση του μουσείου της λεωφόρου Συγγρού στο αθηναϊκό κοινό οδεύει προς το επιθυμητό happy end. Μετά από τις παλινωδίες της περσινής χρονιάς που οδήγησαν στην αποπομπή της τέως διευθύντριας του Άννας Καφέτση και την αντικατάστασή της από την Κατερίνα Κοσκινά, τα πράγματα επιτέλους παίρνουν τον δρόμο τους ώστε έως το τέλος του χρόνου το μουσείο να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες. Το μήνυμα ήρθε διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την περίσταση του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου, υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους στο πολύπαθο κτίριο για να ξεναγηθούν στις άδειες αίθουσες αυτού που  τους επόμενους μήνες θα μεταμορφωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε μια κυψέλη σύγχρονου πολιτισμού.

 

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Ξυδάκης τόνισε στους παρευρισκόμενους: 

«Εδώ ζούμε την εικόνα της Ελλάδας που αγωνίζεται και βγαίνει μπροστά μέσω τού πολιτισμού, της εργασίας, της δημιουργικότητας, της αισιοδοξίας  και της πίστης στις δυνάμεις της. Ζούμε τον πολιτισμό ως παράγοντα αυτοσυνειδησίας και πυλώνα ανάπτυξης. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάστηκε στον ερειπιώνα του ΦΙΞ, μεταβλήθηκε σε ένα νομαδικό μουσείο και να που τώρα επιτέλους ολοκληρώνεται. Από ένα συναρπαστικό φάντασμα μεταβάλλεται σε έναν πυκνωτή, έναν εκπυρσοκροτητή που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των εικαστικών έργων και των ανθρώπων».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος, αφού εξήρε «την πολύ ξεκάθαρη και πρακτική συνεργασία» που η διοίκηση έχει με τον κ. Ξυδάκη, δήλωσε ότι «το έργο μπαίνει οριστικά στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και την παράδοσή του».

Φυσικά, αγκάθια υπάρχουν ακόμα, αφού απαιτείται η εξεύρεση επιπλέον οικονομικών πόρων που θα συμπληρώσουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του μουσείου ενώ εκκρεμούν η δημιουργία κατάλληλου διοικητικού πλαισίου και η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη θέση του διευθυντή.

Και μια σημαντική λεπτομέρεια: Το 2016 το ΕΜΣΤ θα συμβάλει αποφασιστικά στο Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα φιλοξενώντας σημαντικά έργα από ρωσικά μουσεία.