Τη Δευτέρα 25 Μαΐου εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη έκθεση έργων του καλλιτέχνη με τίτλο «Fragile» και θέμα την Υγεία.

Fragile σημαίνει εύθραυστο. Και πιο εύθραυστο πράγμα από την υγεία υπάρχει; Ο ίδιος ο Κώστας Πανιάρας, εξέχων εικαστικός της μεγάλης γενιάς που ανδρώθηκε καλλιτεχνικά στο Παρίσι της δεκαετίας του ’60, έφυγε από τη ζωή το φθινόπωρο του 2014 πριν δει τα σχέδια του για την έκθεση «Fragile» να υλοποιούνται. Όμως, η διάθεση με την οποία ο ζωγράφος και γλύπτης επεξεργάστηκε την Υγεία, την πασίγνωστη Κεφαλή της Υγείας της Τεγέας (350-325 π.Χ.), και τις κατεστημένες αντιλήψεις μας για την υγεία, το δημόσιο και ιδιωτικό αγαθό, είναι, κατά δήλωσή του, κιτς -το «κιτς» με την έννοια του επιτηδευμένου και ηθελημένα ευτελούς- και σκωπτικός. Αντί του αγχωμένου «πάνω απ’ όλα η υγεία», χιούμορ και αποδόμηση.

Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης με τη διεθνή ακτινοβολία έστεφε το βλέμμα του στους «ξασπρουλιάρικους» θεούς που φιγουράρουν στα γραφεία γιατρών και δικηγόρων. Ήδη στις αρχές της δεκαετίας του ’80 άρχισε να επεξεργάζεται τα αγοραία αυτά εκμαγεία, να τα μεταχειρίζεται ως καμβάδες. Όμως, ο τελευταίος αυτός κύκλος δουλειάς με πρωταγωνίστρια την Κεφαλή της Υγείας της Τεγέας (η αυθεντική εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών) είναι ένα βήμα παραπέρα∙ η Υγεία, αγνώριστη, ντυμένη με κόκκινες, κυανές, αργυρές και χρυσές πινελιές, ανεστραμμένη και διχοτομημένη,  περιγελάει την αρχαιολαγνεία αλλά και την εύκολη θυμοσοφία.

Την έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιμελείται η Ελένη Κυπραίου, η οποία υπογράφει και την μικρή εικονογραφημένη έκδοση με κείμενα του καλλιτέχνη, της ίδιας και του νευροχειρούργου Μιλτιάδη Σουγιουλτζόγλου που θα τη συνοδεύει.

«Fragile» του Κώστα Πανιάρα, Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Αθήνα, τηλ. 210 3671000. Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαΐου – 28 Ιουνίου. Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00–17.00, Πέμπτη, Σάββατο: 9.00-24.00, Κυριακή: 9.00-15.00, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά.