Η φουάρ τέχνης της Αθήνας μεγαλώνει από άποψη χρόνων, αριθμού συμμετεχόντων και επισκεπτών και ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί για άλλη μία φορά στις 4 Ιουνίου.

Δύο δεκαετίες ζωής συμπληρώνει φέτος η Art-Athina, ο μοναδικός θεσμός του είδους του στη χώρα και ένας από τους μακροβιότερους στην Ευρώπη. Τι μας έμαθε αυτό το διάστημα;  Πρώτον, ότι είναι δυνατό μια ελληνική διοργάνωση σύγχρονης τέχνης να πάει καλά εντός και εκτός των συνόρων. Το γεγονός αποδεικνύεται περίτρανα από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών που πέρυσι άγγιξαν τους 35.000 έναντι 18.000 τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από το ενδιαφέρον των ξένων συλλεκτών, επιμελητών και καλλιτεχνών για τον θεσμό. Δεύτερον, ότι η ελληνική εικαστική παραγωγή είναι ενδιαφέρουσα και πολυδιάστατη, αντιπροσωπευτική των τάσεων και των προβληματισμών που απασχολούν την καλλιτεχνική κοινότητα διεθνώς. Τρίτον, ότι η περίφημη εξωστρέφεια δεν αποτελεί όνειρο θερινή νυκτός. Με τους κατάλληλους χειρισμούς η Ελλάδα μπορεί όντως να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής.

 


Λήδα Παπακωνσταντίνου / a.antonopoulou.art

Στην φετινή 20η Art-Athina θα συμμετάσχουν ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, μουσεία, ιδρύματα, εκδοτικοί οίκοι και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σκοπός όλων είναι να παρουσιάσουν μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εικαστικής δημιουργίας σήμερα. Φυσικά συνεχίζεται και διευρύνεται το παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ, με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συζητήσεις και ομαδικές δράσεις, τον καθιερωμένο «τιμώμενο συλλέκτη», που φέτος θα είναι ο Δάκης Ιωάννου, και τις σχετικές εκπλήξεις.

Η  Art-Athina 2015 θα ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 7 Ιουνίου στο Γήπεδο TaeKwonDo (Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου) όπου φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια. Την ευθύνη της διοργάνωσης θα έχει και φέτος η εταιρεία EuroMare.  

Το έργο στο πάνω μέρος της σελίδας είναι του Δημήτρη Ρόκου/ Alma Gallery