Τέσσερα εδώλια από τη συλλογή του μουσείου εκτίθενται αυτή τη στιγμή στη Ρώμη στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «TerrAntica; Volti, miti e immagini della terra nel mondo antico».

«TerrAntica; Volti, miti e immagini della terra nel mondo antico» (Αρχαία Γη: Πρόσωπα, μύθοι και εικόνες της γης του αρχαίου κόσμου) ονομάζεται η έκθεση που φιλοξενείται εδώ και ένα μήνα περίπου κάτω από τις τοξωτές αψίδες του Κολοσσαίου και είναι αφιερωμένη στη Γη. Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεστε, για μια πολύ σημαντική έκθεση που συγκεντρώνει εκθέματα κι από άλλες χώρες πλην Ιταλίας, η οποία συγκεντρώνει ήδη ορδές επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στα εβδομήντα πέντε περίπου έργα που εκτίθενται αυτή τη στιγμή στο περίφημο ρωμαϊκό αμφιθέατρο βρίσκονται και εννέα προερχόμενα από ελληνικά μουσεία, τέσσερα εξ’ αυτών από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας: ένα βιολόσχημο, ένα ειδώλιο τύπου Πλαστηρά, ένα τύπου Χαλανδριανής και ένα μεγάλου μεγέθους ειδώλιο τύπου Σπεδού. Αυτό το τελευταίο ειδικά κατέχει πρωτεύουσα θέση στο πληροφοριακό υλικό, τον κατάλογο της έκθεσης και τις διαφημίσεις.

 

Η έκθεση περιγράφει την αδιάσπαστη σχέση του ανθρώπου με τη γη, τους μύθους που δημιούργησε για να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα, τα στοιχεία που θεοποίησε και λάτρεψε, τις καλλιέργειες, τα ορυκτά και τους θησαυρούς που αναζήτησε και αναζητά μέσα από γλυπτά, ανάγλυφα, τοιχογραφίες, αγγεία, ειδώλια, κατάδεσμους, χρυσά ενεπίγραφα ελάσματα, νομίσματα, εργαλεία και φωτογραφίες.

«TerrAntica; Volti, miti e immagini della terra nel mondo antico», Κολοσσαίο, Ρώμη. Διάρκεια έκθεσης: έως 11 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων (επιβάλλεται!), δείτε http://www.coopculture.it/events.cfm?id=321.