Η έκθεση «Faces», συμπαραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσε 31.000 επισκέπτες στις Βρυξέλλες και τώρα ανοίγει φτερά για το Ρότερνταμ.

Ότι το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους αφανείς ήρωες της πολιτιστικής ζωής της χώρας το γνωρίζουν οι φίλοι της όγδοης τέχνης. Όμως, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε και οι υπόλοιποι τα έργα και τις ημέρες του τόσο δραστήριου αυτού πυρήνα δημιουργίας, που χαίρει σεβασμού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαΐου λειτουργούσε στο BOZAR - Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών, αυτό το «παλάτι» του πολιτισμού στο κέντρο της Ευρώπης, η έκθεση «Faces», μια εντυπωσιακή ανθολογία φωτογραφικών πορτρέτων από το 1989 και εντεύθεν, 32 δημιουργών -ανάμεσά τους και 3  Έλληνες.

 


Έργο του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη
 

Το ζήτημα έχει τη σημασία του. Πρώτον γιατί οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ανήκουν στην αφρόκρεμα της τέχνης τους και ο καθένας από αυτούς συνιστά αυτόνομο πόλο έλξης για τους θεατές. Δεύτερον, γιατί αναγνωρίζεται η σύνθεση που επήλθε τις τελευταίες δεκαετίας ανάμεσα σε επιμέρους φωτογραφικά είδη (φωτογραφία μόδας, φωτορεπορτάζ κ.α.) και την κλασική ζωγραφική με την τέχνη του πορτρέτου. Τρίτον, διότι γίνεται φανερή η μετακίνηση του κέντρου βάρους από τους επώνυμους –που φυσικά συνεχίζουν να αποτελούν «θέμα»- προς τον «ανώνυμο» κόσμο σε μια προσπάθεια διερεύνησης του τοπίου της ευρωπαϊκής ταυτότητας στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης και του μαζικού μεταναστευτικού ρεύματος από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

 


Έργο του Νίκου Μάρκου

Η έκθεση που αποτελεί συμπαραγωγή των BOZAR - Palais des Beaux-Arts (Bρυξέλλες, Bέλγιο), Nederlands Fotomuseum (Ρότερνταμ, Ολλανδία), Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Ελλάδα) συγκέντρωσε το διάστημα της παραμονής της στην πρωτεύουσα του Βελγίου 31.000 επισκέπτες, νούμερο εξαιρετικά ικανοποιητικό για έκθεση σύγχρονης –πολύ σύγχρονης- τέχνης. Οι επισκέπτες είχαν την τύχη να δουν έργα των Tina Barney, Sergey Bratkov, Koos Breukel, Clegg & Guttmann, Anton Corbijn, Christian Courrèges, Denis Darzacq, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Jitka Hanzlová, Alberto García-Alix, Boris Mikhailov, Hellen van Meene, Jorge Molder, Lucia Nimcova, Adam Pańczuk, Dita Pepe, Anders Petersen, Paola De Pietri, Jorma Puranen, Thomas Ruff, Clare Strand, Beat Streuli, Thomas Struth, Juergen Teller, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Stephan Vanfleteren, Manfred Willmann, Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη, Στράτου Καλαφάτη και Νίκου Μάρκου.

 


Έργο του Στράτου Καλαφάτη

Τώρα, η ίδια έκθεση βρίσκεται καθ’ οδόν για το Ρότερνταμ όπου θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 30 Μαΐου στο εξαιρετικό Nederlands Fotomuseum για να καταλήξει στις 11 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.