Μια εικοσαετία «εικαστικών σημειώσεων» προσφέρονται για ξεφύλλισμα στους επισκέπτες της έκθεσης «Δημήτρης Δημητριάδης: Τετράδια 1994 – 2014» στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από το Σάββατο 6 Ιουνίου.

Οι συγγραφείς, ιδιαίτερα οι ποιητές, που στο περιθώριο της κύριας απασχόλησής τους επιδίδονται στη ζωγραφική, τη φωτογραφία ή το κολάζ είναι σύνηθες φαινόμενο. Έχουμε δει συχνά έργα τους, άλλοτε ως υποσημείωση στο έργο τους και άλλοτε αυτόνομα, και τα έχουμε κρίνει, συνήθως με επιείκεια.  

Η παραπάνω εισαγωγή έχει ρόλο προειδοποίησης. Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί το επόμενο διάστημα  στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνη «Δημήτρης Δημητριάδης: Τετράδια 1994 – 2014» δεν εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Όπως εξηγεί και ο επιμελητής της έκθεσης Ντένης Ζαχαρόπουλος, «ο Δημητριάδης, σε συνέχεια του Βικτώρ Ουγκώ, περιορίζει την εντυπωσιακά πλούσια ενασχόληση με το χρώμα και τις μορφές, στην καθαυτό έκφραση που ολοκληρώνει τη γραφή του χωρίς να την μετατρέπει σε εικαστικό αντικείμενο». Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας δεν παριστάνει το ζωγράφο –η ενασχόλησή του με το χρώμα και τις μορφές αποτελεί προέκταση του συγγραφικού έργου, ανακούφιση όταν οι λέξεις στερεύουν, συμπλήρωμα των κενών του χρόνου και του χώρου.

 

Τι θα δούμε λοιπόν στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση η οποία εντάσσεται στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ Αθηνών και θα διαρκέσει ένα μήνα περίπου; Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το μουσείο θα μετατραπεί σε αναγνωστήριο όπου εκατοντάδες τετράδια και χιλιάδες ιδιόχειρες σελίδες γεμάτες σχέδια, χρώματα, εικόνες, λέξεις, θα βρίσκονται στη διάθεση του θεατή να τις περιηγηθεί, να πάρει στα χέρια του, να τις ξεφυλλίσει, να τις διαβάσει με τα μάτια ή με το νου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις: Την Πέμπτη 11 Ιουνίου, στις 20:00 θα παρουσιαστεί το έργο Λυκάων σε μορφή αναλογίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, με τη συμμετοχή του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη και του ηθοποιού Ορέστη Καρύδα. (εισιτήριο: 5€, περιορισμένες θέσεις, κρατήσεις τηλεφωνικά στο 210 3215717). Την Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 20:00 ο Δημήτρης Δημητριάδης θα συνομιλήσει με φίλους για το έργο του. (είσοδος δωρεάν)

«Δημήτρης Δημητριάδης: Τετράδια 1994 – 2014», Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα, τηλ. 210 3215717. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 6 Ιουνίου – 5 Ιουλίου, Πέμπτη 13.00 – 21.00, Παρασκευή – Σάββατο  11.00 – 19.00, Κυριακή 11.00 – 16.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη Κλειστά.