Παρουσιάστηκε σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή που είχε κλαπεί από την Ελλάδα και προσφερόταν προς πώληση από τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών Μπόναμς.

Υπάρχουν και καλά νέα. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη της ιστορικής και πνευματικής μας κληρονομιάς. Όπως έγινε γνωστό λοιπόν, η συντονισμένη δράση του υπουργείου Πολιτισμού και της περιφέρειας Αττικής είχε ως (ευτυχές) αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό μιας από τις εκατοντάδες αρχαιότητες που βγαίνουν τακτικά στο σφυρί από διεθνείς οίκους δημοπρασιών.

Το θέμα αφορά σε μια μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή, η οποία, όπως είπε η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος- 2ος αι. μ.Χ.). Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, «αν και το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν ήταν καταγεγραμμένο στα μητρώα της, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση με τέτοια αδιάσειστα στοιχεία, ώστε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Μπόναμς να υποχρεωθεί να αποσύρει την κεφαλή του Ερμή από τη δημοπρασία του περασμένου Οκτωβρίου».

Η παρουσίαση της κεφαλής του Ερμή που απεικονίζει τον θεό ως οδηγό των ανθρώπων έγινε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσία του αρμόδιου υπουργού, της Περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου, η οποία χρηματοδότησε την επιστροφή της κλαπείσας αρχαιότητας από το Λονδίνο, της Γεν.Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, της υπεύθυνης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κυρίας Ελένης Κόρκα κ.α..

«Η σημερινή ημέρα είναι το αποτέλεσμα της αποτελεσματικής συνεργασίας δυο φορέων του ελληνικού κράτους οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στις εξαγγελίες. Και που επίσης προχώρησαν αυτό που ανέλαβαν να κάνουν δίχως μεγαλοστομίες και διαγκωνισμούς», είπε η κυρία Δούρου, τονίζοντας ότι «ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι μια παράπλευρη απώλεια στην κρίση χρέους της πατρίδας μας».

«Η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και της κυρίας Δούρου υπήρξε αποφασιστική» είπε ο αν. υπουργός Πολιτισμού. Και πρόσθεσε: «Είναι μάλιστα το πρώτο βήμα από ένα ευρύτατο δίκτυο συμπράξεων, που θα ξεδιπλωθούν μπροστά μας τους επόμενους μήνες».