Μετά από την εξαιρετική επιτυχία της έκθεσης - υπερπαραγωγή «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στο Μόντρεαλ, τώρα σειρά έχουν να την απολαύσουν οι κάτοικοι της διοικητικής πρωτεύουσας του Καναδά.

Εκατό χιλιάδες επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Montreal Archaeology and History Complex επισκέφτηκαν την έκθεση «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στον πρώτο σταθμό της αμερικάνικης περιοδείας της. Τα σχόλια ήταν πανταχόθεν διθυραμβικά και αν εξαιρέσει κανείς κάποια ατυχή περιστατικά που αμαύρωσαν τα εγκαίνια η επιτυχία ήταν αναμφισβήτητη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, στην Οττάβα, έγιναν με την παρουσία του Ελληνα πρέσβη στον Καναδά κ. Γεωργίου Μαρκαντωνάτου, του Καναδού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Ρόμπερτ Πεκ και του πρώην πρέσβη στον Καναδά κ. Ελευθερίου Αγγελόπουλου, καθώς και της αν. Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Οι παριστάμενοι ξεναγήθηκαν στα 500 και πλέον αντικείμενα από 25 μουσεία  τα οποία αναπτύσσονται σε μια έκταση 1000 τ.μ. και συμπληρώνονται από το εντυπωσιακό εποπτικό υλικό της National Geographic Society και από μια ψηφιακή εφαρμογή από το SNF New Media Lab (Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies, SFU).

Την επομένη των εγκαινίων, στον ίδιο χώρο, παρουσία 250 εκπροσώπων της καναδικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, η αν. Γενική Γραμματέας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει συνεργασίες μεταξύ κρατών και οργανισμών για μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα που διατηρούν στην επικαιρότητα θέματα όπως τον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.