Η αμερικάνικη περιοδεία της έκθεσης «Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections» έληξε με επιτυχία μετά από δύο χρόνια.

Στις 10 Μαΐου κατέβασε ρολά  η έκθεση «Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections» στο Art Institute of Chicago, το καλύτερο μουσείο στον κόσμο κατά τους επισκέπτες της ιστοσελίδας Tripadvisor. Η έκθεση που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Μουσείο Μπενάκη, με τη συνεργασία της National Gallery of Art της Ουάσιγκτον και του J.P. Getty Museum στο Λος Άντζελες, περιελάμβανε έργα προερχόμενα αποκλειστικά από ελληνικά μουσεία και συλλογές.

Πρώτος σταθμός της έκθεσης που προετοιμάζονταν ήδη από το φθινόπωρο του 2010 ήταν η εμβληματική National Gallery of Art της Ουάσιγκτον (Οκτώβριος 2013 – Μάρτιος 2014: 190.000 επισκέπτες.

Επόμενος σταθμός ήταν η Villa του J. P. Getty Museum, στο Λος Άντζελες (Απρίλιος – Αύγουστος 2014: 128.000 επισκέπτες), όπου η έκθεση καταγράφηκε ως η δεύτερη πιο επιτυχημένη στην ιστορία του μουσείου και σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας στον διαδικτυακό του τόπο. Η παρουσίαση της έκθεσης στο Λος Άντζελες συνοδεύτηκε από μία μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής επαναπατρισμού κλαπέντων αρχαιοτήτων: την επιστροφή από το  J.P. Getty Museum στην Ελλάδα ενός σημαντικού βυζαντινού εικονογραφημένου χειρογράφου, το οποίο είχε κλαπεί από τη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους τη δεκαετία του ’60.

Τρίτος και τελευταίος σταθμός της έκθεσης ήταν το Art Institute of Chicago. Αν και λόγω περιορισμών του χώρου δεν παρουσιάστηκε το σύνολο των έργων, η έκθεση διατήρησε ακέραια τη θεματική της πυκνότητα και το δυναμισμό της αφήγησης, γεγονός που αποτυπώθηκε στην πολύ μεγάλη προσέλευση και την παράταση της διάρκειάς της (Σεπτέμβριος 2014 – Μάιος 2015: 291.800 επισκέπτες).

Η έκθεση συνοδεύτηκε από μία διπλή αγγλόφωνη έκδοση, τον κατάλογο και έναν τόμο αφιερωμένο στις βυζαντινές πόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι σχεδιάστηκαν και εκδόθηκαν στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 114 κορυφαίων Ελλήνων και ξένων Βυζαντινολόγων. Τόσο η έκθεση όσο και οι εκδόσεις που εξαντλήθηκαν και στα τρία μουσεία, εισέπραξαν διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο και την επιστημονική κοινότητα.