Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες διαβάζουν το γενετικό υλικό (σκελετικό-ανθρωπολογικό) που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Μια μοναδική έκθεση για τα όσα συμβαίνουν παρασκηνιακά στη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών θα ανοίξει τις πύλες της σε λίγες μόλις ημέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση με τίτλο «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τo Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ως στόχο να παρουσιάσει με κατανοητό τρόπο όλα τα διαδοχικά στάδια της παλαιογενετικής έρευνας, δηλαδή τη συλλογή και δειγματοληψία του υλικού, τις εργαστηριακές αναλύσεις, την επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων, καθώς και όλες τις κατηγορίες των αποτελεσμάτων που αυτή μπορεί να προσφέρει.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό, προβολή ταινίας και έκθεση των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο στο στάδιο της ανάλυσης του αρχαίου DNA. Επίσης, για μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση το παραπάνω πληροφοριακό υλικό πλαισιώνεται από αρχαία αντικείμενα που αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές έρευνες στις ίδιες αρχαιολογικές θέσεις του βορειοελλαδικού χώρου από τις οποίες προέρχεται και το σκελετικό υλικό στο οποίο βασίζεται η έρευνα του Πανεπιστήμιου Θράκης. Με τον τρόπο αυτό η έκθεση φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις δύο κατηγορίες υλικού, αρχαιολογικό και σκελετικό-ανθρωπολογικό, παρουσιάζοντας όλες τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στην παλαιογενετική έρευνα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 και θα διαρκέσει μέχρι 31 Μαΐου του 2016.Στις 30/7 μεταξύ 10.30-18:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα, ανοιχτή για το κοινό. Η ημερίδα θα είναι αφιερωμένη στις σύγχρονες έρευνες για το αρχαίο D.N.A. και θα συμμετέχουν διακεκριμένοι γενετιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.