Ένας από τους μεγαλύτερους εικαστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας εκθέτει έργα του στην Αθήνα.

Κατέχει περίοπτη θέση στο στερέωμα της σύγχρονης τέχνης και γλυπτά του  αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής των πιο σημαντικών μουσείων του είδους στον κόσμο. Ο λόγος για τον βρετανό Tony Cragg, ο οποίος, από τη δεκαετία του ’80 κι όλας, άφησε κατάπληκτους το κοινό και τους ομότεχνούς του με τις απρόσμενες δημιουργίες του: γλυπτά που μοιάζουν σαν να αναδύονται από ένα ανεξερεύνητο παρελθόν και ανακαλούν στο μυαλό μνήμες από έργα των μεγάλων ιταλών φουτουριστών από υλικά που θυμίζουν γεωλογικές διαστρωματώσεις.

Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια, η φήμη του Cragg παγιώθηκε. Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε ο σεβασμός, οι βραβεύσεις, οι τιμητικές θέσεις και οι αναδρομικές εκθέσεις στα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα στον κόσμο. Όμως εκείνος συνεχίζει να μας εκπλήσσει, διευρύνοντας την γκάμα των ερεθισμάτων του (η φύση σε όλες της εκφάνσεις της αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη), δουλεύοντας ακατάπαυστα τις φόρμες του, ανανεώνοντας τα υλικά της τέχνης του. Motto του, η παρατήρηση του κυβιστή-γλύπτη Raymond Duchamp-Villon: «Κυρίαρχος σκοπός της τέχνης δεν είναι ούτε η περιγραφή ούτε η μίμηση, αλλά η δημιουργία άγνωστων όντων από στοιχεία που είναι πανταχού παρόντα αλλά αφανή».

Η έκθεση του Tony Cragg στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) περιλαμβάνει 25 γλυπτά από ατσάλι, χαλκό, ξύλο, πέτρα και πλαστικό, «καλλιτεχνικά ιζήματα που μοιάζουν να αναδύονται από διαφορετικές εποχές» (Eva Maria Stadler, 2008).

Ακόμα και αν δεν είστε ένθερμοι θαυμαστές της σύγχρονης τέχνης, αυτή την έκθεση αξίζει να την επισκεφτείτε!

Tony Cragg,  Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης: 10 Σεπτεμβρίου έως 8 Νοεμβρίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη θα βρείτε στο  επίσημο site του Tony Cragg: http://www.tony-cragg.com.

Συνεντεύξεις του καλλιτέχνη θα βρείτε: http://db-artmag.de/archiv/2007/e/2/1/526.html,  https://www.youtube.com/watch?v=bMAlBWW9TUg, https://www.youtube.com/watch?v=5XzN0cKNA2Y, https://www.youtube.com/watch?v=trOlqKdOxwk