Η έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και η Αγιορειτική Εστία είναι μια μοναδική ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς το Άγιον Όρος μέσα από το βλέμμα τεσσάρων σημαντικών σύγχρονων φωτογράφων.

Το μυστήριο που περιβάλλει το Άγιον Όρος είναι εύκολα κατανοητό πλην αδιαπέραστο. Οι λόγοι δεν είναι μόνο πρακτικοί –η απαγόρευση πρόσβασης για τις γυναίκες φερ’ ειπείν. Η εμπειρία του μοναχικού βίου είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να προσεγγίσει ο νους των «λαϊκών».

Θέλοντας και μη λοιπόν, η γνώση μας για το Άγιον Όρος είναι προϊόν διαμεσολάβησης. Και σε αυτό οι καλλιτέχνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Μέσα από το βλέμμα  του καθενός τους, το «περιβόλι της Παναγιάς» αποκαλύπτεται στα μάτια μας, κατανυκτικό ή φωτεινό, σε όλη την αρχαία δόξα του ή την ταπεινότητά του.

Στην έκθεση «Άγιος Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στον χώρο της Αγιορειτικής Εστίας στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν τέσσερις φωτογράφοι: οι  Valery Bliznyuk (Ρωσία), Ali Borovali (Τουρκία), Ζbigniew Κοsc (Πολωνία), και Zoran Purger (Σερβία). Και οι τέσσερις συγκαταλέγονται στην «ελίτ» των νέων (κάτω των 45) καλλιτεχνών στις χώρες καταγωγής τους και απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση. Και οι τέσσερις έχουν περιηγηθεί για ικανό χρόνο το Άγιον Όρος και οι εντυπώσεις τους από τον τόπο και τους ανθρώπους καταγράφονται στη δουλειά τους.

Οι Valery Bliznyuk, Ali Borovali, Ζbigniew Κοsc και Zoran Purger θα βρεθούν στην Αγιορειτική Εστία την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 19:30 για να συζητήσουν για τις φωτογραφικές εμπειρίες και προσεγγίσεις που οδήγησαν στην συγκεκριμένη έκθεση. Την συζήτηση θα συντονίζει η Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, υπεύθυνη καλλιτεχνικού σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων του ΜΦΘ ενώ θα μετέχει και ο Νεκτάριος Αντωνίου, ιστορικός τέχνης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας Scola Cantorum και επιστημονικός συνεργάτης της Αγιορειτικής Εστίας και του ΑΠΘ.

Έκθεση φωτογραφίας «Άγιος Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», Αγιορετική Εστία, Κτίριο Νεδέλκου, Εγνατία 10), από 15/09/15 έως 29/1/2016. Εγκαίνια έκθεσης: 15/09, ώρα 20:00.