Η επιτυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εγκαινιάζεται την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Αρχαίας Τέχνης Βασιλείας και Συλλογή Λούντβιχ.

Ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις διαχρονικά που φιλοξένησε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Την είδαν περισσότεροι από 800.000 επισκέπτες, έλληνες και ξένοι, σε διάστημα περίπου δύο χρόνων.

Δικαιολογημένα άρα η έκθεση «Ο βυθισμένος θησαυρός. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» έλκυσε την προσοχή και ξένων μουσείων, τα οποία επιθυμούν να την φιλοξενήσουν.  

Η αρχή θα γίνει την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου από το φημισμένο Μουσείο Αρχαίας Τέχνης και Συλλογή Λούντβιχ στην Βασιλεία της Ελβετίας. Φημισμένο λόγω του πλούτου των συλλογών του αλλά και για τον λόγο ότι είναι το μοναδικό ελβετικό μουσείο που φιλοξενεί αποκλειστικά ευρήματα από τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Τριακόσια εβδομήντα (370) αντικείμενα-ευρήματα του Ναυαγίου θα αναπτυχθούν στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, συνολικού εμβαδού 800 τ.μ.. Τα ευρήματα θα είναι καταμερισμένα σε ενότητες: εισαγωγή στο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της εποχής, το πλοίο, η ζωή στο πλοίο, το ταξίδι, το γεγονός του ναυαγίου, οι θησαυροί που βρέθηκαν στο βυθό, η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα.  

Όπως και στην έκθεση στην Ελλάδα, έτσι και εδώ θα αξιοποιηθούν οπτικοακουστικά μέσα (προβολή εικόνων, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις) που συμβάλλουν στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας και στην απόδοση της εμπειρίας με βίντεο από τις υποβρύχιες ανασκαφές.

Με τη συνδιοργάνωση αυτή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιτυγχάνει δυναμική παρουσία στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη. Η διεθνής δράση του Μουσείου περιλαμβάνει και άλλες συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου 2015 - 27 Μαρτίου 2016
http://www.antikenmuseumbasel.ch/fr/expositions/prochaine-exposition/, www.namuseum.gr .