Η Ζωή, το Πνεύμα και η Τέχνη των Haida, των Ινδιάνων που ζουν στα νησιά της βορειοδυτικής ακτής του Καναδά, είναι το θέμα της περιοδικής έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 26 Οκτωβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Οι ακτές του βόρειου Ειρηνικού, εκεί όπου οι εκβολές των ποταμών, το ανάγλυφο της γης και η απεραντοσύνη του ωκεανού συνθέτουν ένα σπάνιο γεωφυσικό κέντημα, βρίσκεται η γενέθλια γη των Ινδιάνων Haida. Με επίκεντρο τα Haida Gwaii (Νησιά των Ανθρώπων) οι Haida ανέπτυξαν έναν πολύπλευρο πολιτισμό από τον οποίο το πιο γνωστό στοιχείο είναι οι πολύχρωμες φορεσιές, πλούσια διακοσμημένες και τα περίτεχνα ξύλινα τοτέμ, δείγματα θρησκευτικής πίστης αιώνων.

Σε λίγες ημέρες ο πολιτισμός τον Haida θα ξεδιπλωθεί στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σε ανταπόδοση για την έκθεση «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» η οποία φιλοξενήθηκε στο Μόντρεαλ και στην Οτάβα, όπου έκανε ρεκόρ επισκεπτών. Εκατό και πλέον αντικείμενα,  από περίτεχνα κουτιά από λυγισμένο ξύλο μέχρι πανέμορφα ζωγραφισμένα ψάθινα καπέλα, και από γλυπτά αγκίστρια ψαρέματος μέχρι μοντέλα για κατασκευή τοτέμ, θα εκτεθούν στο πλαίσιο της έκθεσης «Haida: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη / Haida: Life. Spirit. Art» που θα μας ταξιδέψει στις συναρπαστικές όψεις του πολιτισμού ενός λαού που ρίζωσε σε ένα από τα πιο θεαματικά και αφιλόξενα τοπία στον κόσμο.

Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Καναδικό Μουσείο Ιστορίας (Οττάβα), το Μουσείο McCord (Μόντρεαλ) και το Μουσείο Haida Gwaii (Νησιά Queen Charlotte, Βρετανική Κολομβία) ενδείκνυται για κάθε φιλότεχνο, όμως αποτελεί πραγματικό must για γονείς και παιδιά.

«Haida: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη / Haida: Life. Spirit. Art», Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη. Διάρκεια έκθεσης: 26 Οκτωβρίου 2015 έως 20 Απριλίου 2016.