Ο Christian Stemper, αυστριακός φωτογράφος που συνηθίζει να περνάει τα καλοκαίρια του στο νησί, θέλει να μας κάνει να ενδιαφερθούμε για το μέλλον των ψαράδων της Πάρου και των σκαριών τους.

Είκοσι καλοκαίρια μετράει η σχέση του Christian Stemper, αυστριακού φωτογράφου, με το νησί της Πάρου. Χρόνια που τα πέρασε δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας τους χαλαρούς ρυθμούς, το φως και τα χρώματα του νησιού, μελετώντας τους ανθρώπους και τους τρόπους τους.

Όμως, υπήρχε μια «λεπτομέρεια» που δηλητηρίαζε αυτές τις στιγμές της ανεμελιάς. Στο διάστημα αυτό ο Stemper υπήρξε μάρτυρας της καταστροφής του μικρού αλιευτικού στόλου του νησιού, των καϊκιών, και του παροπλισμού των ψαράδων. Η ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων αλιευτικών σκαφών και η μείωση των αλιευμάτων στις παράκτιες ζώνες οδήγησε το επάγγελμα σε μαρασμό και το 1995 η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τη χαριστική βολή αποζημιώνοντας του ψαράδες για την καταστροφή των σκαφών τους. Μαζί με τα καΐκια ένας ολόκληρος τρόπος ζωής οδηγήθηκε σε πλήρη παρακμή –οι ταρσανάδες όπου ναυπηγούνταν τα καΐκια σίγησαν, το επάγγελμα του ξυλοναυπηγού χάνεται, κάποιοι ελάχιστοι που συνεχίζουν να «χτίζουν» σκάφη με τον παραδοσιακό τρόπο δεν έχουν διαδόχους για να τους διδάξουν την τέχνη τους.

Ο Christian Stemper γοητεύτηκε από τις ανεμοδαρμένες μορφές των ψαράδων της Πάρου, τα λίγα λόγια τους, την προσήλωσή τους στη θάλασσα, τα σκάφη τους τα οποία καθρεφτίζουν την προσωπικότητα του καθενός. Προσεκτικά τακτοποιημένα, στολισμένα ή ακατάστατα με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης.

Άρχισε να τους φωτογραφίζει πριν από πέντε χρόνια, τους ίδιους, τα σκάφη και τις ψαριές τους. Το project ονομάστηκε Lupimaris και είναι μια ωδή σε ένα κόσμο που χάνεται. Το σχετικό λεύκωμα κοστίζει 66 ευρώ και μπορείτε να το αποκτήσετε στο http://lupimaris.com/#MakingOf.