Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενεί μια πρωτότυπη έκθεση μακετών των μοναστηριών του Αγίου Όρους από ξύλο μπάλσα, φτιαγμένες με μια μοναδική τεχνική από τον καλλιτέχνη του είδους Μιχάλη Βασιλόπουλο.

Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος μας έχει δώσει και στο παρελθόν δείγματα της τέχνης του. Διακοσμητής στο επάγγελμα –είναι απόφοιτος της Σχολής Δοξιάδη- ο Βασιλόπουλος έμαθε από νωρίς την τέχνη να κατασκευάζει εξαιρετικά πολύπλοκες μακέτες προκειμένου να δώσει στους πελάτες του τη δυνατότητα να αντιληφθούν ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των λύσεων που τους πρότεινε. Τελικά η τέχνη της μακέτας τον γοήτευσε σε τέτοιο βαθμό που άρχισε να ασχολείται και εξωεπαγγελματικά, να κατασκευάζει μακέτες ιστορικών κτιρίων, τόσο άρτιες και πιστές στια πρωτότυπα, ώστε να αποτελούν από μόνες τους αντικείμενα τέχνης.

Τα μυστικά της τέχνης του Μιχάλη Βασιλόπουλου είναι η απέραντη υπομονή, η παρατηρητικότητα και η χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα, ενός σπάνιου υλικού που προέρχεται από τα τροπικά δάση της ζώνης του Αμαζονίου και το Μεξικό. Πρόκειται για ένα ξύλο πιο ελαφρύ και από τον φελλό το οποίο είναι εξαιρετικά ευλύγιστο και άρα επιτρέπει στους τεχνίτες να σκαλίζουν επάνω του παραστάσεις με εξαιρετική λεπτομέρεια. Από αυτό οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής κατασκεύαζαν σχεδίες –είναι πρακτικά αβύθιστο- ενώ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί κατασκεύασαν από αυτό ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο το de Havilland Mosquito. Επιπλέον, το χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο για να φτιάχνουν μακέτες.

Η έκθεση έργων του καλλιτέχνη που εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει ως αντικείμενο τα μοναστήρια του Άγιου Όρους. Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος φιλοτέχνησε  μακέτες 20 μοναστηριών που «φυτεύτηκαν» στη χερσόνησο του Άθω από το 963 έως και τον 14ο αιώνα ακολουθώντας τη δική του ιδιαίτερη τεχνική, με απόλυτη πιστότητα προς την αρχιτεκτονική των μνημείων και τη φύση που τα περιβάλλει.

Μια έκθεση που αξίζει να επισκεφτείτε!

Μακέτες των Μονών του Αγίου Όρους, γνωριμία με την τέχνη «μπάλσα», Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2), 21 Νοεμβρίου – 31 Ιανουαρίου, Κυριακή 11:00 – 15:00.  Τιμές εισιτηρίων: 3€ (γενική είσοδος), 2€ (για σχολεία). Πληροφορίες για σχολεία: τηλ. 2310 895 882, [email protected] .