Ένα ανθρωπολογικό οδοιπορικό στους αυτοσχέδιους τόπους λατρείας των θρησκευτικών μειονοτήτων στην πρωτεύουσα από τον φωτογράφο Τάσο Βρεττό ξετυλίγεται στο Μουσείο Μπενάκη

Ξεκίνησε το 2012 ως ένα εικαστικό-ανθρωπολογικό project, μια έρευνα πεδίου στους αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων στην Αθήνα από τον Τάσο Βρεττό. Ο γνωστός φωτογράφος, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από τη δουλειά του για περιοδικά, για τη δισκογραφία αλλά και κάμποσες εκθέσεις, θέλησε να καταγράψει το αόρατο δίκτυο των τόπων λατρείας όπου ασκούν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους Αιθίοπες, Αφγανοί, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί, Νιγηριανοί, Σενεγαλέζοι, Φιλιππινέζοι, Ινδονήσιοι, Ιρακινοί αλλά και Έλληνες.

Φυσικά, ένα τέτοιο project δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο με τη συνεργασία των φωτογραφιζομένων, των μελών των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Ινδουιστών, Σπιριτσουαλιστών και Χριστιανών διαφόρων δογμάτων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του φωτογράφου και πίστεψαν σε αυτόν.

Οι χώροι λατρείας που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι 44 –το project συνεχίζεται- και τις φωτογραφίες συνοδεύει ηχητικό υλικό το οποίο επεξεργάστηκε ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης.

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσση έκδοση με κείμενα Ελλήνων και ξένων ιστορικών, ανθρωπολόγων, φιλοσόφων, θρησκειολόγων, πολιτικών επιστημόνων και επιμελητών. Την έκθεση και την έκδοση επιμελούνται η Νάντια Αργυροπούλου και ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

«Τ(ρ)όποι λατρείας», Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138. Διάρκεια έκθεσης: Από 20 Νοεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου